Orbán az ENSZ-ben is elmondhatja, mit gondol a menekültekről

Fotó: MTI / MTI/ Fehér Ház / Lawrence Jackson

-


Orbán Viktor New York-i idő szerint várhatóan 15.25-kor (magyar idő szerint éjjel fél 10-kor) szólal fel az ENSZ közgyűlése alkalmából rendezendő tanácskozáson, amelynek témája a migráció – tudtuk meg Havasi Bertalan sajtófőnöktől.

A kormányfő valószínűleg a menekülthelyzet globális kezeléséről beszél majd. A beszédet az ENSZ honlapján, illetve várhatóan a köztévén is élőben lehet követni.

Orbán hétfőn Washingtonban találkozott Tom Lantos, magyar származású amerikai politikus családjával. Kedden a New York-i ENSZ-székházban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel, majd Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel tárgyalt.

Az MTI több fotót is közölt az ENSZ terrorizmussal foglalkozó értekezletén tartózkodó Orbánról. Az egyiken az ülésteremben, fejhallgatóval ül, a másikon az Obama házaspárral pózol.

Az elmúlt napokban Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólalt az ENSZ-ben. A két államfő többek között a szíriai háborús helyzet megoldásáról beszélt, majd egymással is másfél órán át tárgyaltak.

Abban egyetértettek, hogy együtt kell működniük, ám míg Putyin támogatja Aszadot, Obama szerint el kell távolítani a szíriai diktátort. Azóta az orosz légierő meg is kezdte Szíriában az Iszlám Állam állásainak, területeinek bombázását.