Orbán: Ez nem a mi problémánk

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Magyarországnak mindenkit regisztrálnia kell, addig senkit nem engedhet tovább. Ez uniós kötelezettség, nem pedig stratégia, amit az osztrák és német kancellár is világossá tett, mondta kérdésre válaszolva Orbán Viktor, miután Brüsszelben találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével.


Magyarországnak nem lesz gondja a menekültekkel, ez Németország problémája lesz, mondta a miniszterelnök, mivel sem Magyarországon, sem Észtországban, Szlovákiában, vagy Lengyelországban nem akarnak ott maradni, mindenki Németországba igyekszik. Magyarországnak viszont kötelező regisztrálni őket, vagyis senki nem hagyhatja el az országot anélkül, hogy nyilvántartásba vennék, mondta a Keleti pályaudvaron kialakult helyzetről.


Nem lehet átkelni a zöldhatáron, majd Budapestről okmányok nélkül vonattal továbbutazni Nyugat-Európába, mondta a miniszterelnök. Az első a határok védelme, hangsúlyozta, mert enélkül Schengen kerül veszélybe. Ezt követően lehet megegyezni egy esetleges kvótarendszerről.

A kormányfő szerint egyébként a menekülteknek egyáltalán el sem kellene indulniuk Európába, mert például Törökország, és több más útba eső ország is biztonságos. Ezért erkölcsi kötelesség felhívni a figyelmüket arra, hogy ne induljanak el.


Orbán Viktor és Martin Schulz


A magyarok és az európaiak is tele vannak félelemmel, mert azt látják, hogy a miniszterelnökök nem tudják kezelni a helyzetet, vélekedett Orbán Viktor, aki szerint az uniós szabályok egyértelműek: a schengeni határokon fekvő országok felelőssége, egyben kötelezettsége az uniós határok védelme.

A magyar álláspont szerint ki kell kényszeríteni az uniós szabályok betartását, ahogy Magyarország is mindent megtett, hogy betartsa azokat, jelentette ki a kormányfő, aki arra kérte Martin Schulzot, hogy tolmácsolja az Európai Parlamentnek: ne bírálják Magyarországot, amiért a kötelességét teljesíti.

Nem beszéltek pénzről, csak az uniós szabályokról, mondta végül Orbán Viktor. A Magyarországnak nyújtható európai segítségről, közte a korábban kért 8 millió eurós sürgősségi segélyről várhatóan délután lesz szó, amikor a miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.