Orbán: Az áttelepítés csak olaj lenne a tűzre

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Sze

-

Csak röviden nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcsra érkező miniszterelnök, aki továbbra is a határok lezárását tartja az egyetlen megoldásnak menekültügyben. A vízummentességet először nem is a törököknek, hanem az ukránoknak adná meg.


Az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt. A brüsszeli tanácskozásra érkező magyar kormányfő azt hangsúlyozta, hogy „helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges”, hogy senki nem léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába.

Orbán szerint „szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen”, ebben az ügyben nincs esély arra, hogy a magyar kormány engedményt tegyen. A miniszterelnök egyébként is elhibázottnak tartja az Európába történő közvetlen áttelepítést, mert az szerinte csak olaj lenne a tűzre, még többen indulnának útnak. Ezért a határok lezárása nélkül semmit nem szabad tenni.

A Törökországnak a menekültügyben nyújtott segítségéért cserébe megígért vízummentességről a miniszterelnök azt mondta: azt először az ukránoknak kell megadni.