Orbán Viktor állítja, nem az a célja, hogy Merkelt fúrja

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A bajor kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt magyarázta, nem Angela Merkel gyengítése miatt ültek össze. A miniszterelnök megköszönte, hogy bajorok a migránsválság közepén egy rossz szót se mondtak a magyar kormányra.


Orbán Viktor a bajor kormányfővel, Horst Seehofer tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján hosszan magyarázta: nem az volt a megbeszélés célja, hogy gyengítsék Angela Merkelt. "Nem Angela Merkel ellen jöttünk össze, nem azért ültünk le, hogy gyengítsük a német kormánypártot a német választások előtt. A CDU/CSU sikerében, az erős német kancellárban vagyunk érdekeltek" - fogalmazott. Később hozzátette: “Összejön két férfi, és mindenki arra kíváncsi, mit gondolnak egy jelen nem lévő hölgyről.”

Azt mondta: Magyarország nem akar részt venni a német választási kampányban. Szerinte az európai vitában vesz részt a magyar kormány azzal, ha elmondja véleményét a migránshelyzetről. A miniszterelnök arra utalt, hogy hozzá hasonlóan Seehofer is ellenzi a német kancellár migránspolitikáját, sőt a bajor kormányfő Angela Merkel legfőbb ellenfélének számít a német kormánypártokon belül. Több német tartományban pedig márciusban tartanak választásokat.

A magyar történelem azt tanította, hogy Berlinbe el lehet légvonalban is, de az okos magyar Münchenen keresztül megy oda. A bajor-magyar kapcsolatoknak régóta kiemelt szerepet játszanak. Orbán szerint ezt bizonyítja az, hogy az első magyar király, Szent István Gizella személyében bajor nőt vett el feleségül. “A mindenkori viszonyunk speciális és kitüntetett.”

Megköszönte Seehofernek azt a segítséget, amelyet a bajorok az elmúlt évtizedekben a magyar embereknek nyújtottak. Példaként említette az ’56-os szabadságharcosok befogadását. "Amikor a migránsválság ránk rúgta az ajtót, a bajorok megértéssel fogadták a magyarok problémáit. Nem volt egyetlen rossz hang sem, csak megértés és barátság. Köszönjük a bajor embereknek" - mondta.

Orbán hosszan méltatta a magyar-bajor gazdasági kapcsolatokat. Megemlítette, hogy Magyarországon 2300 bajor cég működik, ezek 100 ezer munkahelyet biztosítanak. Több bajor céggel pedig stratégiai partnerségi viszonyt is kötöttek. A sajtótájékoztató ezen pontján elromlott a tolmácsgép, Orbán így egy rövidebb időre kénytelen volt félbehagyni a mondandóját, mert Seehofer nem értette a szavait.

Seehofer arról beszélt, hogy hosszú évek óta szoros kapcsolat fűzi össze a két országot, amelyet semmivel nem lehet helyettesíteni. Ezt a kapcsolatot csak kétoldalú találkozókkal lehet ápolni. Bajorország 10 legfontosabb kereskedelmi partnerének egyike Magyarország, mondta. Beszámolt arról is, hogy meghívta szülőfalujába, Engelstadtba Orbánt.