Orbán alkalmasságáról is kérdezték a hegyvidékieket Pokorniék

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kerület állítja, helyi ügyekben kérdezték a lakókat, országos folyamatokra vonatkozó kérdések csak azért jöttek szóba, hogy kiderüljön, a pártpreferenciák hogyan torzítják a véleményeket.


Orbán Viktor alkalmasságáról és az ellenzék megítéléséről is rendelt közvélemény-kutatásokat a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületi önkormányzat a közelmúltban – írja az Index.

Tüttő Kata szocialista képviselő bukkant rá a kerület szerződéseit böngészve arra, hogy az önkormányzat 2010 és 2014 között hét szerződést kötött a Forsense Kft-vel. A 2012. decemberi kutatásban például olyan kérdések voltak, hogy „hogyan mennek a dolgok az országban”, „hogyan értékeli az Orbán-kormány eddigi tevékenységét”, „ön szerint alkalmas-e Orbán Viktor a miniszterelnöki poszt betöltésére”, „hogyan látja, lesz-e ellenzéki összefogás a kerületben, az országban”.

A XII. kerületi önkormányzat az Indexnek elismerte, hogy hét kutatást rendeltek az előző ciklusban, 400 ezer – 1550 ezer forint közötti összegért. Ezek azonban szerintük kerületi kérdésekre vonatkoztak és nem a pártpreferencia felmérésére; az országos folyamatokra vonatkozó kérdések azért kerültek bele a vizsgálatba, hogy világossá váljon, „mennyire befolyásolják vagy torzítják” a pártpreferenciák a véleményeket és a szempontokat.