Orbán alapkövet tett le és pelenkagyárat avatott

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

A nagy nemzetközi cégek befektetéseinek fontossága mellett tört lándzsát Orbán Viktor, amikor felavatott egy pelenkagyárat Gyöngyösön. Ám különbséget kell tenni kívánatos és nem kívánatos külföldi cégek között.


„Ne engedjük, hogy Magyarországon teret nyerjenek azok a gondolatok, amelyek mindenfajta megkülönböztetés nélkül a külföldiek és a külföldi beruházók ellen emelik fel a szavukat. Aki ezt teszi, az árt a hazájának, árt a városának.” Ezeket a szavakat Orbán Viktor mondta, amikor Gyöngyösön felavatta a Procter&Gamble új pelenkagyárát. A miniszterelnök szerint a nagy nemzetközi cégek befektetései nélkül nem lesz gazdasági növekedés, nem jönnek létre új munkahelyek. Azonban Orbán tett egy megkülönböztetést is: vannak a kívánatos külföldi cégek, és vannak azok, amelyek a magyar piacot csak letarolni akarják. A kormányfő előzőleg a Sinia Bútorgyártó Kft. új gyára alapkőletételének ünnepségén vett részt, Bátonyterenyén. Beszédében összefüggésbe hozta a kis- és középvállalkozásokat és a nemzetközi cégeket oly módon, hogy az előbbiek lehetnek a nagy nemzetközi cégek beszállítói. Orbán azt is mondta, a hátrányos helyzetű térségekben is van élet, és a kormány nem mond le egyetlen térségről, városról, emberről sem.


Új gyárak és új munkahelyek Észak-Magyarországon

A Procter&Gamble amerikai cég gyöngyösi üzeme a második Magyarországon. (Az első a Budapest melletti Csömörön létesült.) Az amerikai óriásvállalat 1991 óta van jelen nálunk, mostani beruházása közvetlenül 150 új munkahelyet hoz létre. A gyöngyösi üzem zöldmezős beruházással mintegy 19 milliárd forintból létesül; 240 ezer négyzetméteren működik majd a pelenkagyár. A Sinia Bútorgyártó Kft. száz százalékban belga tulajdon. Mintegy 220 embert alkalmaz, most csaknem 11 ezer négyzetméteres üzemet épít Bátonyterenyén. A beruházás összköltsége 1,9 milliárd forint, amelyhez 640 millió forintos támogatást kapott az európai uniós fejlesztési alapból, 113 milliót pedig a magyar költségvetésből. Az üzemben bőr és szövet ülőbútorokat gyárt majd, és a tervek szerint 150 új munkahelyet hozva létre.