Orbán: „Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni"

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A miniszterelnök szerint „eléggé lehangoló, hogy rajtunk, magyarokon és a spanyolokon kívül senki nem akarja megvédeni Európa határait". Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtöki számában írt vendégkommentárt, amelyből a konzervatív német lap szerdán közölt részleteket.


A FAZ ismertetése szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy robbanás fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését.


A miniszterelnök azt írta, hogy az Európai Unió „elhibázott bevándorláspolitikát" folytat, és „felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt".

Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a külső határok védelme. „Ezért fontos az a kerítés, amit mi, magyarok építünk. Nem jókedvünkből tesszük, hanem mert szükség van rá" – írta. Szerinte „eléggé lehangoló, hogy rajtunk, magyarokon vagy éppen a spanyolokon kívül senki nem akarja megvédeni Európa határait".

A FAZ-on megjelent előzetes szerint Orbán Viktor kiemelte, „az emberek azt akarják, hogy urai legyünk a helyzetnek, és védjük meg a határainkat". Minden egyéb kérdésről „csak azután érdemes beszélni, ha feltartóztattuk az áradatot".

Orbán Viktor az előzetes ismertetés alapján aggasztónak nevezte, hogy az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén. Vagy nem aggasztó-e önmagában is, "hogy az európai keresztény európai kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát?" – vetette fel.