Orbán: Komolyan kell venni az Iszlám Állam fenyegetését

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Orbán Viktor a közmédiának adott washingtoni interjújában elmondta, hogy Magyarországot nukleáris szempontból fejlettnek tartják, majd a terrorhelyzettel folytatta. Szerinte meg fog tudni állapodni az ellenzékkel is.


A nukleáris biztonságról szóló csúcsértekezleten napirenden lévő témákról szólva Orbán Viktor elmondta: „nagyon fontos az a bizonyosság, amelyet itt kaptunk, és amely megerősít bennünket abban, hogy a nukleáris energia a következő évszázadban is velünk lesz, és a legfejlettebb országok nem leépítik nukleáris kapacitásukat, hanem éppenséggel fejlesztik”.


A kormányfő arról is beszámolt, hogy Magyarország nukleáris fejlesztéseket tervez végrehajtani a jövőben Franciaországgal és a visegrádi együttműködés (V4) keretében. Orbán az atomerőművek üzembiztonsága mellett kiemelte az egyre növekvő terrorveszélyt, amelyre szerinte nemzetközi együttműködéssel kell felkészülni.

A kormány terrorellenes akciótervére vonatkozó ötpárti egyeztetésről a kormányfő optimistán nyilatkozott. Mint mondta, neki jobb véleménye van a politikai vezetőkről, köztük az ellenzékről is, mint általában a magyar közvéleménynek, s szerinte a terrorizmus fenyegetése nagy horderejű kérdés, és az ellenzékben van elegendő belátás. Ezért arra számít, hogy előbb-utóbb sikerül megállapodni. „A felelősség kiköveteli a megfelelő és helyes viselkedést a kormánytól is és az ellenzéktől is” – fogalmazott Orbán Viktor.
Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy mennyire kell komolyan venni a The Washington Times című lap információit, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet Magyarországot is megfenyegette, a kormányfő azt válaszolta: általában a fenyegetést érdemes komolyan venni, mert ha nem, és a baj bekövetkezik, akkor „késő bánat, eb gondolat”. A magyar kormány a kellő komolysággal reagált – tette hozzá a kormányfő, és elmondta, hogy erőforrásokat csoportosítottak át információgyűjtésre, elhárításra annak érdekében, hogy Magyarország a szokásosnál védettebb legyen. „Amit lehetett, azt a Magyarország biztonságáért felelős rendőri, titkosszolgálati és terrorelhárítási szervezetek az elmúlt napokban megtették” – hangsúlyozta.