Orbán a törökökkel üzletelne

Fotó: MTI/EPA/Anadolu/Ahmet Dumanli

Török-magyar üzleti fórumon járt a miniszterelnök, ahol szorosabb gazdasági együttműködést sürgetett. Orbán Viktor vendéglátója Erdogan török kormányfő, akinek éppen lemondását követeli az ellenzék egy hatalmas korrupciós botrány miatt.


Kétnapos törökországi látogatásán  Orbán Viktor miniszterelnök már találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával; a Marmara Egyetem díszdoktorává avatták, aztán találkozója volt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök mellett Abdullah Gül köztársasági elnökkel és Cemil Cicek nemzetgyűlési elnökkel is. Orbán tegnap este az ankarai török-magyar üzleti fórumon azt mondta,  Magyarország várja a török üzletembereket, befektetőként és kereskedelmi partnerként  egyaránt.  Felidézte, 13 évvel ezelőtt már járt miniszterelnökként Törökországban, mely mára hatalmasat fejlődött, magabiztos, vízióval rendelkező állam lett; az elmúlt években jó és bátor döntéseket hozott; a fejlesztés kockázatos, de utóbb sikeresnek bizonyult útját választotta. A miniszterelnök több mint kétszáz török és magyar üzletember előtt az EU-val kapcsolatban azt mondta, az unió „folyamatos zsugorodása” miatt kérdéses, hogy a török csatlakozás az ország vagy az unió érdeke. A magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) honlapján elérhető adatok szerint a Magyarország és Törökország közötti kétoldalú áruforgalom 2012-ben mintegy 2,1 milliárd amerikai dollár volt. Ezt szeretné a két kormány 2020-ig 5 milliárd dollárra akarja növelni.


Ez is történik Törökországban

Miközben Orbán miniszterelnököt fogadja, Recep Tayyip Erdogan török kormányfőnek egyéb, komoly gondjai is akadnak. Az idén májusban békésnek indult Gezi parki tüntetések kormányellenes zavargásokká alakultak, mikor a rendőrök erőszakkal oszlatták fel a tömegeket. Most pedig a török ellenzék Erdogan távozását követeli a közbeszerzésekkel kapcsolatos és a kormánypárthoz közeli személyeket is érintő korrupciós botránya miatt – jelentette szerdán a Hürriyet című török napilap. Kedden ismert üzletembereket és három miniszter fiát is őrizetbe vették, ma pedig öt rendőrfőnöket rúgtak ki Isztambulban. Az Anadolu állami hírügynökség közölte, hogy már több mint 50 embert tartóztattak le az ügy miatt, más hírforrások szerint pedig összesen 84 emberről van szó. Korrupciós ügyek mellett csalással vagy pénzmosással gyanúsítják valamennyiüket, például állami ingatlanok vásárlásával kapcsolatban.

Másutt is korrupciós ügyekbe keverednek politikusok

A grúz főváros, Tbiliszi polgármesterét sikkasztással vádolják - Gigi Ugulava alaptalannak és politikailag motiváltnak nevezte a vádat, kihallgatását követően elengedték. A főügyészség szerint Ugulava mintegy 28,2 millió dollárnyi (körülbelül 5,6 milliárd forintnyi) összeget sikkasztott el a főváros fejlesztési alapjából. Az argentin államfőt is korrupcióval gyanúsítják. Cristina Fernandez de Kirchner „hazugságnak és rágalomnak” nevezte a vádakat. A botrány középpontjában Lazaro Baez, az elnök és 2010-ben meghalt férje, a volt elnök egykori üzleti partnere és régi barátja áll. A La Nacion című lap szerint több millió dolláros csúsztatásokról lehet szó.


Még szorosabbra

A miniszterelnökök találkozóján magyar-török együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a földgáztárolásról. Az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. a törökországi földgázpiac meghatározó szereplőjével egyezett meg. A török földgázkereskedelmi piac a Magyar Földgáztároló Zrt.-n keresztül tárolói kapacitáshoz juthat. Erdogan bejelentette, Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét. Orbán ezzel egyetértve azt mondta, a magyar kormány szerint az EU-nak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét.