Orbán a tiltakozásokról: ”a kormány nem követett el aktuális hibát”

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A miniszterelnök a Fidesz kihelyezett frakcióülésén a pedagógustiltakozásról azt mondta, külső erők gerjesztettek elégedetlenséget. A miniszterelnök név szerint emlegette Pilz Olivért, aki ezután visszavágott a kormányfőnek. Havasi Bertalan szerint viszont az egész nem is hangzott el.


„Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a pedagógusok tiltakozásáról a Fidesz kihelyezett frakcióülésén Lillafüreden a Népszabadság információi szerint. Pilz Olivér a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, és a saját igazgatójával sem ért egyet a közoktatási kerekasztalról. Ő volt egyébként a miskolci pedagógustüntetés egyik szónoka is.

Orbán szerint a tiltakozáshullámot „külső erők gerjesztették”,


az iskolák általánosságban tiltakozhatnak, hiszen a kormány nem követett el konkrét, aktuális hibát, ami ekkora feszültséget gerjeszthetett volna.

2012-ben ugyanis a keretszámok megváltoztatása váltott ki nagy tiltakozáshullámot. A miniszterelnök a lap beszámolója szerint azt mondta, a kormány nem ijedt meg, és hasonló tiltakozáshullámmal számol az egészségügyben és más ágazatban is.

A képviselők elmondása alapján Orbán a netadó elleni tüntetéseket sokkal veszélyesebbnek tartotta, ám a mostani tiltakozásokat sem bagatellizálta el. Azt is mondta, a „Klik úgy átalakul, hogy rá sem lehet ismerni”, és kiállt a szombaton menesztett Czunyiné Bertalan Judit mellett.

A lap azt írta, a beszédről azért nem szivárgott ki korábban semmi, mert a miniszterelnöki beszéd előtt a konferenciaterembe belépő képviselőktől elvették a telefont, és bezárták egy széfbe.


Havasi Bertalan szerint ez az egész el sem hangzott

„Szakmailag értékelhetetlen, minden ténybeli alapot nékülöz, csupán olcsó provokációnak minősíthető, amit a Népszabadság művel a miniszterelnök állítólagos lillafüredi kijelentései kapcsán. Amit például a pedagógusokkal kapcsolatban írt a lap, egyáltalán nem is hangzott el. Kár felülni az ilyen provokációknak” - írta közleményében a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan.


Pilz válaszolt Orbánnak

„Nem én egy személyben, hanem a Herman Ottó Gimnázium teljes tantestülete jelezte levelünkben az oktatás súlyos problémáit - reagált szintén a Népszabadságnak Pilz Olivér. Korábban máshogy is próbálták jelezni, hogy baj van, de a nyílt levelükig nem történt semmi. Azóta több mint 700 iskola csatlakozott.


„Ők se csak úgy egyik napról a másikra eszméltek rá a gondokra. Mögöttem csak egyvalami áll: a tábla az iskolában.”