"Orbán a politikai kérdésekben nagyon szorosan Putyin mellett áll"

-

Az Európai Parlament elnökének véleménye ez, aki azt is világossá tette: Magyarországra nem jön menekült.


Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke vasárnap a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

A német szociáldemokrata politikus szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egyértelműen elhatározta, hogy a saját útját járja”, ugyanakkor „valamennyi politikai kérdésben nagyon szorosan” Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett áll – tette hozzá az EP elnöke.

Martin Schulz azt mondta, Magyarországgal ellentétben a térség más országai hajlandóak lehetnek menekültek önkéntes befogadására, és ha sikerül végrehajtani a 160 ezer menekültnek a tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntést, a térség országai gazdasági teljesítőképességükhöz mérten részt vehetnek majd menekültek befogadásában. Portugália már jelezte, hogy kész az együttműködésre, Spanyolország álláspontja is változóban van. Schulz szerint már országokat is meg lehet győzni, így van esély arra, hogy a március 6-i EU–Törökország-csúcson megállapodjanak.

Az elképzelés szerint az EU Törökországgal együttműködve biztosítja a görög–török uniós külső határt, visszaszorítva ezzel az illegális migrációt, és cserébe menekültkontingensek átvételével enyhíti a Törökországra nehezedő terhet.