Orbán: A nemzeti iparunk éledezik, és próbálgatja a szárnyait

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-


Orbán Viktor szerint a nemzeti ipar és annak legfontosabb szereplője, a Mol megerősödött, hogy nemzetközileg is megállja a helyét. „Minden tehetségünk, tudásunk, lehetőségünk adva van, hogy a magyar cégek kilépjenek a világpiacra. A magyar cégek soha nem látott lehetőségek kapujában állnak, és a magyar állam támogatja őket, hogy világcéggé váljanak. Megteremtettük a feltételeket a nemzeti iparunk működésére. A nemzeti ipar éledezik, és próbálgatja a szárnyait” – mondta.

A kormányfő erről a tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzem avatóján beszélt. Az új gyár 51 százalékban japán befektetők, 49 százalékban a Mol tulajdonában áll. „Kevés olyan állam van, amivel kapcsolatban a magyar állam támogatta volna, hogy mi legyünk a kisebbségben. A japán ilyen” – mondta Orbán.

Szerinte a japánok tudják, milyen, amikor hazai tulajdonban lévő, egymást segítő vállalatok szövik át a gazdaságot. „Mi tudjuk, milyen az, amikor kihúzzák ezt alólunk. Ez történt a rendszerváltáskor”. Pedig – mint mondta – a gazdaság akkor válságálló, akkor tud növekedni, ha az erejét egyszerre adják nagy nemzetközi és nemzeti vállalatok. „Utóbbi sok ideig hiányzott. Mi, magyarok féloldalasak voltunk. A 2008-as válságkor ez megmutatkozott” – mondta a kormányfő.. „Az új világrendben szükség van nemzeti iparvállalatokra. A Mol ilyen. Ez az új üzem arra is képes lesz, hogy az összes, Magyarországon működő gumiabroncsgyárat ellássa” – közölte.

Az új üzem a miniszterelnök szerint úgy illeszkedik a magyar gazdaság rendszerébe, mint egy hiányzó puzzle-darab. „A gazdaságpolitika célja, hogy a multik legyenek beágyazva a magyar gazdaságba, kapcsolódjanak össze a magyar beszállítókkal, a képzési rendszerrel, és ennek a kapcsolatrendszernek minden szereplő a nyertese legyen” – közölte.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarországot gyakran úgy emlegetik, mint olyan országot, amely beindíthatja Európa lefulladó gazdaságát. A hízelgő véleményt kellő szerénységgel tudomásul vesszük, mert van alapja – vélekedett a kormányfő.