Orbán: A menekültválság a kellemetlen ügyekről elterelte a figyelmet

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A miniszterelnök sikerként értékelte a velencei frakcióülésen azt, ahogy a kormány kezelte a menekültügyet egészen év elejétől mostanáig. Azt is mondta viszont, hogy ez csak rövid távú dolog, bármikor jöhet fordulat.


Nyolckor kezdték a munkát a katonák, négykor kiesett a kezükből a lapát. Rákérdeztem az egyiküknél, és mikor jön a váltás? Milyen váltás?

– ezzel, a déli határzár építésénél tartott szeptember eleji terepszemléjén elhangzott párbeszéddel szemléltette Orbán Viktor Velencén a Fidesz vezetőinek, hogy miért volt elégedetlen a kerítésépítés korábbi ütemével és miért fogadta el a pár órával később Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondását.

A szerb-magyar határszakasz időközben felgyorsult és be is fejeződött lezárásáról Orbán az ülésen információink szerint szinte diadalittasan beszélt, az ugyanis a saját várakozásainál is gyorsabban és hatékonyabban állította meg a korábbi hetek-hónapok menekültáradatát. A hatékonyság a rendőrség számaiból is jól látszik: míg augusztus második felében napi 4-5 ezer, szeptember 14-én, az illegális határátlépéssel kapcsolatos szigorítások bevezetése előtti nap pedig több mint 9 ezer tiltott határátlépőt fogtak el a határon, addig szerdán már csak 266-ot. És ami a lényeg: sikerült a bevándorlók előtt még azelőtt lezárni a határt, hogy a menekültek októberre várható, tél előtti utolsó, de legnagyobb hulláma elérte volna Magyarországot.

A bevándorlók új útvonalán álló horvátországi határszakaszt érő rohamot a miniszterelnök szerint az oda telepítendő határzárral ugyanilyen hatékonyan meg fogják állítani, így ami rajta múlt a válság megoldásáért, azt a magyar kormány szerinte maximális eredménnyel megtette. Igaz szombatra kiderült, hogy ez nem sikerült, és a horvát határon még többen lépték át a határt, mint azt megelőzően Röszkénél.A szűkkörű megbeszélést követően a kormánypárti frakciók előtt az ülésen részt vevők beszámolói szerint Orbán Viktor ugyanilyen pozitívan értékelte a helyzetet, de itt már nem bírálta a kerítésépítés korábbi tempóját, sőt, a minisztercserét nem is említette.

A miniszterelnök értékelése szerint a kormány, a rendőrség és az állami szervek is megtettek minden tőlük telhetőt a válság kezeléséért. A Magyarországra nehezedő nyomás ezzel csökkent, a tömeges népvándorlás problémájára innentől Európának kell közös megoldást találnia.

A miniszterelnök büszkén beszélt róla, hogy a kormány egészséges életösztöne jól működött, amikor az év elején ráérzett, hogy érdemes foglalkoznia a menekültproblémával. A nemzeti konzultáció, és a kormányzati intézkedések szerinte jó ütemben épültek egymásra, az egész együtt pedig kimutathatóan megerősítette a Fidesz és a kormány támogatottságát.

Orbán Viktor nem mondta ki, de a VS.hu által megkérdezett képviselők szerint a sorok között kiolvasható volt, hogy a kormány augusztus közepétől tudatosan nem avatkozott be a Keleti pályaudvarnál és az ország több pontján a menekültek miatt kialakult káoszba, hanem hagyta eszkalálódni a helyzetet, hogy az emberek a bőrükön érezzék, mekkora a probléma, amitől a kormány megvédi-megvédte őket.

A „válságkormányzás” a mélyponton lévő támogatottság feltornázása mellett a miniszterelnök szerint arra is jó volt, hogy betömje a politikai táboron belüli repedéseket, és a vitás, illetve kellemetlen ügyekről is elterelte a figyelmet.

A sikereket Orbán a résztvevők szerint ennek ellenére csak rövidtávú győzelemként határozta meg, és arra intett, bármikor jöhet olyan fordulat, amitől ismét megváltozik a közvélekedés.

A miniszterelnök a korábbi frakcióüléseken megszokottakkal ellentétben ezúttal igazán kritikus kérdéseket sem kapott a képviselőktől. Finomabb bírálatok a határon szolgálatot teljesítő rendőrök ellátásával kapcsolatban érkeztek hozzá, de ezekkel teljes mértékben egyetértett, a déli országrész tájékoztatást és egyeztetéseket kérő képviselőinek pedig szorosabb együttműködést ígért a jövőre nézve.

A frakcióülésen elhangzott, hogy a menekültkrízissel kapcsolatban akár újabb törvénymódosításokra is szükség lehet a hétfőn kezdődő őszi ülésszakon. Akár a költségvetés módosítása is előkerülhet, ha a válságkezelés kiadásai miatt kimerül a költségvetés általános tartaléka.