Orbán: A menekültek Magyarországon biztosan nem mennek keresztül

-

Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria bejelentette, korlátozza a menedékkérők létszámát. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt Lengyelországról, brüsszelizmusról, taxiról és arról, hogy a 2017-es költségvetésnek kik lesznek a kedvezményezettjei.


A menedékkérők létszámának korlátozásáról szóló osztrák döntést Orbán Viktor úgy kommentálta: „a dogmatikus gondolkodás végül is kapitulált a valóság és a józan ész előtt”. Európa nem tud korlátok nélkül, ellenőrizetlenül óriási idegen embertömegeket befogadni – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ez mondatott ki a bécsi intézkedésben is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy


a magyar álláspont szerint a legjobb, ha egy bevándorló sem jön.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a környező országok döntései után a menekültek új útvonalat keresnek, azt mondta,


az útvonal oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos.

Emlékeztetett, hogy a magyar–román határ egyes szakaszain már megtörtént egy esetleges határzár előkészítése, és a kerítésépítéshez szükséges kapacitások is megvannak.


A miniszterelnök bírálta a „brüsszelizumust”, ami szerinte abban áll, hogy közös európai megoldást emlegetnek úgy, hogy közben nem történik érdemi lépés, de a nemzetállamoknak nem engedik megoldani a problémákat. Ez gyengíti az uniót.Nem áll jól az Alkotmánymódosítás ügye

A kormány az Alaptörvényben önálló tényállásként szerepeltetné a terrorvészhelyzetet, amely egészen sok lehetőséget adna a kezébe, a szükségállapotra jellemző intézkedéseket lehetne bevezetni, de parlamenti felhatalmazás nélkül, egyetlen kormányhatározattal..

A miniszterelnök azt mondta, azt akarják, hogy a terror elleni fellépésben Magyarországnak is legyenek meg azok a lehetőségei, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország rendelkezik. Ehhez az ellenzék támogatását kérték, de „még nem áll jól az ügy”. Az ellenzéki pártok ugyanis szigorúbb kontrollt akarnak a vészhelyzet kihirdetésekor.

Szerinte az ellenzéki kritikáknak nincs ténybeli alapjuk.


Ha csak a töredéke igaz lett volna az elmúlt években mindannak, amit a baloldaliak diktatúraveszély-ügyben mondtak, szügyig állnánk az önkényben

– mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarország Európa egyik legszabadabb országa.


Áttörés jellegű lépés

A miniszterelnök szerint „a működő magyar reformok eredményei most, januárban jelennek meg az életünkben”, a kabinet már dolgozik a jövő évi költségvetésen, amelyet az első félévben fogadhat el a parlament. Abban is a családok támogatása lesz a prioritás - mondta Orbán Viktor, de szeretnék elérni, hogy az államadósság ne csak a gazdasági összteljesítmény arányában csökkenjen, hanem ténylegesen is, Orbán „áttörés jellegű lépésről” beszélt.


A miniszterelnök azt is mondta, a következő években bővülő gazdasági lehetőségek nagy részét a kormány a magyar családok megerősítésére és otthonhoz juttatására fogja fordítani.

A családok otthonteremtési kedvezmény a családokat és a gazdasági növekedést egyaránt segíti - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte ezzel sikerül változtatni a lakáspiac bénultságán és a gyermekvállalást nehezítő bonyolult lakáshoz jutáson.Továbbra is a taxisok oldalán a kormány

Orbán Viktor is igazgat adott a Bajcsy-n napokat tüntető taxisoknak, akik kezdetben az Uber beszántását követelték, csütörtökre viszont kiegyeztek abban, vonatkozzanak mindenkire egyenlő feltételek.


A miniszterelnök szerint egyértelmű, mindenkire vonatkozó szabályozásra van szükség, amelyet be kell tartatni. A következő napokban lesznek is ilyen változások – tette hozzá.

(A miniszterelnök nyilatkozata után nem sokkal Tállai András miniszterhelyettes azt mondta, a NAV bekeményít, nekimennek az Ubernek.)


A Tarlós-vitáról

Folyamatosak a tízmilliárdos nagyságrendű elszámolási viták arról, ki kinek tartozik - mondta az agglomerációs tömegközlekedésről szóló vitával kapcsolatban.


„Az együttműködés ezen a területen nem megoldott” – mondta. Abban egyetért Tarlós István főpolgármesterrel, hogy ilyen nehézségek esetén tiszta vizet kell önteni a pohárba, és mindenkinek a saját feladatát kell ellátnia. A Budapesten belüli tömegközlekedés fenntartása az önkormányzat feladata, a helyközi közlekedés biztosítása pedig a kormányzaté – tette egyértelművé Orbán Viktor.


Ha a gazdasági reformokkal és az illegális bevándorlás veszélyeinek elhárításával megbirkózott a kormány, akkor csak megoldunk már néhány buszjáratot.