Orbán: A kvótarendszer a terrorizmus szétterítését jelenti

-

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy Magyarország még nem tartozik a célpontok közé.


Európai helyett nemzetállami megoldásokra van szükség az illegális bevándorlás kérdésében Orbán Viktor miniszterelnök szerint. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában „csoda blablának” nevezte azt a kijelentést, hogy „európai megoldásra van szükség”. Szerinte ugyanis nem európai, hanem nemzeti megoldások kellenek, és a sok tagállamiból adódik össze az európai. A magyar álláspont szerint a kvótarendszert mindenképpen el kell lehetetleníteni, az ugyanis a terrorizmus szétterítését jelentené Európában, „ami a legnagyobb őrültség, amit elkövethetünk”. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország egyelőre nem áll győzelemre, mert a másik oldalon konokul kitartanak az életszerűtlen álláspontok mellett.

A kormány úgy tudjuk ezért is teríti majd óriásplakátokon és hirdetésekben a bevándorlásellenes üzeneteit hasonlóan a nagy vihart kavart nyár eleji kampányához, és nem kizárt, hogy a témáról szóló, Orbán Viktor által írt levelet is eljuttatnak minden háztartásba.

Orbán Viktor szerint a menekültek egy tekintélyes része olyan országból jön, amellyel az EU hadban áll, majd tovább fűzte a gondolatot, hogy az ellenségnek az a gondolata, hogy a vele hadban állók hátországába merényleteket elkövető diverzáns csoportokat dobjon át, ugyanolyan régi gondolat, mint maga a háború.

Orbán Viktor szerint a terrorizmus és a bevándorlás közötti összefüggést tagadó európai vezetők és az európai emberek józan esze közötti, folyamatosan növekvő szakadék egyre inkább destabilizálja a kontinenst, növeli a radikális pártok támogatottságát. „Az igazmondást soha nem szabad átengedni a radikálisoknak” – hangsúlyozta a miniszterelnök. A nemzetbiztonság helyzetével kapcsolatban a kormányfő közölte, Magyarország egyelőre nem tartozik a célpontok közé.

A visszatoloncolásokat firtató kérdésre azt felelte, hogy Magyarország egyelőre nincs közvetlen visszatoloncolási veszélynek kitéve. Szerinte egyébként Görögországba kellene visszavinni a migránsokat, oda, ahol beléptek az unió területére. Görögországban létre kell hozni nagy befogadóképességű táborokat - fejtette ki -, oda kell visszavinni a bevándorlókat, és ott is kell tartani őket ellenőrzés alatt, amíg nem rendeződik a helyzet azokban az államokban, ahonnan Európába jöttek. Vannak viszont olyan esetek, amikor „nem is kell gondolkodni”, hanem vissza kell vinni őket oda, ahonnan érkeztek. Példaként említette Pakisztánt, amely „egy nukleáris nagyhatalom”, és bár rengeteg pakisztáni szegény, de „egy rendkívül gazdag országról” van szó.

A miniszterelnök szerint a schengeni szerződés mindenképpen korrekcióra szorul, mert egyes országok betartják, mások viszont – például Görögország – nem. „A magyarok nem szívesen tartoznak egy olyan nemzetközi szerződéshez, amelynek egyes tagjai rigorózusan, fegyelmezetten betartják, amit vállaltak, mások meg nem” – mondta.