Orbán a bonyolult etnikai viszonyok miatt sem akar alapjövedelmet

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő szerint az ország felértékeléséhez meg kell őrizni az etnikai homogenitást.


A következő években a 3-5 százalékos sávban kell lennie a gazdasági bővülésnek, 2020 után pedig az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitóján. A kormányfő szerint „azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk”, 2017–2020 között meg kell védeni azt a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság bővülése a 3-5 százalékos sávban legyen.

Ehhez meg kell védeni „a felívelő pályát” a fenyegető veszélyektől, amelyek például az adórendszert és a munkahelyteremtő támogatásokat érik az EU részéről. Szerinte védekezni kell a külföldi befolyásolással és az illegális migrációval szemben. Meg kell harcolni az olcsó energiáért is; a kormány ezzel kapcsolatos reménye, hogy a paksi atomerőmű-bővítési vitát előbb-utóbb dűlőre viszi Brüsszellel – mondta Orbán.


Devizában nem

A miniszterelnök értékelte a kormány és az MKIK 2014-es megállapodásának tíz vállalását. Az államadósság-kezelésről azt mondta: önfinanszírozó rendszerre állt át az ország, visszafizettük az IMF–EU-kölcsönt, megnőtt a forintban kibocsátott állampapírok aránya, és csökkent a külföldiek kezében lévő állampapírarány. Orbán azt mondta, vitája van Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a devizában kibocsátandó állampapírokról. A miniszterelnök szerinte ha nem muszáj, nem kell devizában és külföldön állampapírt kibocsátani.

A bankrendszerben jóval 50 százalék felett van a magyar tulajdoni arány; a kormány megvalósította a keleti nyitás politikáját, és tovább csökkentette az adókat – Orbán ezeket az eredmények között említette. Az alacsony adószint nem mindenkinek tetszik Nyugat-Európában, különösen Ausztriának nem. A kormányfő azt mondta: ha valahol korlátozzák a magyarok munkavállalási lehetőségét, akkor Magyarország szűkíti a diszkrimináló országból érkező tőkelehetőségeket.


Kulturálisan egyszínű

Orbán a magyar buszgyártás újjáélesztésének kísérletét az ország újraiparosításának példájaként említette. A kormányfő a mezőgazdaság megújításáról, a munkaalapú gazdaság megteremtéséről is beszélt, és elvetette az alapjövedelem ötletét.


Magyarországnak az etnikai viszonyai is bonyolultak, tehát ez nem egy olyan egyszerű kérdés",

de mind az ország adottságai, mind a munkaalapú versenyképesség logikájából tekintve „ez egy


teljességgel elképzelhetetlen program”

– mondta Orbán.

Szerinte „az ország felértékeléséhez” meg kell őrizni az etnikai homogenitást, mert


a túl nagy keveredés bajjal jár”,

ugyanígy fontos a kulturális egyszínűség, a kimagasló közbiztonság megtartása, ahogyan az is, hogy Magyarország egy „tiszta, zöld ország”, vagyis nem sújtja ipari szennyezettség, a földet pedig megművelik. Idesorolta továbbá a teljes foglalkoztatottságot, hozzátéve: szerinte van jelentősége, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar.


Fontos az is, hogy a nagyság és a nagyság iránti vágy ne tűnjön el Magyarországról. Az olimpia ebből a szempontból is egy bordatöréssel ér fel”

– mondta Orbán.

A gazdasági helyzet biztató – mondta a miniszterelnök. Azt mondta, azért nem nevezi jónak, mert a kommunizmus öröksége, hogy Magyarországon a jó hírek cinizmust váltanak ki, a sikert és a jómódot pedig rejtegetik. A biztató helyzet azt jelenti, hogy a hiba nincs kizárva, ezért folyamatosan „észnél kell lenni”. Orbán osztja Matolcsy György jegybankelnök véleményét, hogy a közepesen fejlett országok csapdahelyzetéből ki kell törni. Többre van szükség az eddig elérteknél a minőségi előrelépéshez, ahhoz, hogy a helyzet ne csak biztató legyen, hanem az is maradjon.


Vendégmunkások nélkül

A kormányfő egyetértett Parragh Lászlóval, az MKIK elnökével is. A miniszterelnök is úgy látja, hogy „nagy dolgok” nélkül Magyarország a közepesen fejlett országok helyzetében marad. Ilyen szükséges „nagy dolognak” nevezte például a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítését, a paksi atomerőmű bővítését és a Békéscsabát Debrecennel összekötő út négysávosítását.

A kormányfő a munkaerőhiányról azt mondta: óvna egy vendégmunkásprogramtól, külföldiek esetében csak eseti jellegű, meghatározott ideig szóló munkavállalást támogat. Nem szeretné, ha az ország oda sodródna, hogy alacsony képzettséghez kötődő munkákat csak külföldiek végeznek. Ez nemzetstratégiai szempontból nem kívánatos – mondta Orbán. „Az ország működtetéséhez szükséges munkát – a vécépucolástól az atomtudósokig – nekünk kell elvégezni”, csak ennek az is része, hogy a vécépucolót is meg kell becsülni, emberszámba kell venni.