Orbán: A bevándorlás természetéből következik a terrorizmus

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Keményen bírálta az Európai Unió bevándorlás politikáját hétfői parlamenti felszólalásában Orbán Viktor. Szerinte a bevándorlók befogadása miatt számítani lehetett a párizsi terrortámadásokhoz hasonló eseményekre. A miniszterelnök szerint ki kell mondani azt is, ahol sok a bevándorló, ott több a lopás, a nemi erőszak, az emberölés.


„Európát megtámadták”. A párizsi terrortámadásokra utalva ezzel kezdte napirend előtti felszólalását az Országgyűlésben hétfőn Orbán Viktor. A kormányfő szerint „mi is veszélyben vagyunk”.

A francia elnököt idézve azt mondta, „ami történt, az háborús tett”. De nemcsak a francia nép áll háborúban, Franciaország az EU tagja, így az egész EU háborúban áll. „Mi sem vagyunk biztonságban, ez megtörténhet az Európai Unió területén bárhol. Itt az ideje, hogy az EU vezetői is megértsék, mi a tét" - mondta.


Másfajta gondolkodás kell, ha túl akarjuk élni

„Mit gondoltuk, hogy mi fog történni, ha háborús övezetből érkeznek ellenőrizetlenül emberek az Európai Unió területére?" - kérdezte. Irakban, Afganisztánban, Szíriában háborús cselekményeket hajtanak végre az uniós tagállamok. Innen "a saját békés hátországunkba hoztunk be embereket".

Ezekről az emberekről nem lehet tudni honnan jönnek, kicsodák és mit akarnak. „Arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az érkezők tömegében". Nem gondolja, hogy mindenki terrorista, de terroristából egy is sok. Úgy fogalmazott:


Belegondolni is rossz, hogy hazánk területén hány terrorista mehetett át.

Szerinte ez „rendszerszintű hiba”.


A rendszer amiben élünk, megakadályoz minket abban, hogy fellépjünk a fenyegetés ellen, ezért van szükség egy másfajta gondolkodásra.

A miniszterelnök ennél a gondolatmenetnél beszélt a legszenvedélyesebben, ezt később az ellenzéki képviselők felszólalására válaszolva is megismételte.

Később kifejtette, mit ért másfajta gondolkodás alatt. Azt mondta: új európai politikára van szükség, nem elég foltozgatni a régit. Felejtsük el a politikai korrektséget, térjünk vissza a józan észhez.

Először: meg kell védeni az EU külső határait. Másodszor: meg kell védeni a kultúránkat. Harmadszor: meg kell védeni a gazdasági érdekeinket. És negyedszer: meg kell adni az embereknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák a döntéseket.


Nem ízléses, de beszélni kell róla

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a terrorcselekményeket valóban a terroristák követték el. De fel kell tenni azt a kérdést is, hogy az EU vezetői megtettek-e mindent, hogy megakadályozzák ezeket a terrorcselekményeket. „A terrorveszély minimálisra csökkentése, a kockázat csökkentése a mi felelősségünk” - mondta.

Tudja, hogy a gyász miatt nem ízléses ezt fejtegetni. De a bevándorlók nem egyszerűen bejönnek, az uniós tagállamok járműveket küldenek értük. És csak arról megy a vita, hogyan tudnánk még emberségesebb utazási körülményeket biztosítani a bevándorlóknak.

Az Európai Uniót többször is keményen bírálta. „Azon voltunk, hogy lezárjuk a határt, meg is kaptunk érte magunkét, hogy ez nem emberséges”. Majd feltette a kérdést, mi az emberségesebb, a kerítésépítés, vagy ártatlan polgárok életét kockára tenni.

Szerinte semmilyen ideológia miatt nem tehetjük ki életveszélynek a polgárok életét. „Az EU gyenge, bizonytalan, bénult, konferenciákat tart rogyásig, ideológiák hálójában vergődik. Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, de ez nem igaz”.

Válaszolt azokra az ellenzéki felvetésekre is, amelyek a kormányt bírálták a kerítésépítés miatt.


Miért gyűlöljük ennyire a magyarokat?

- kérdezte erre reagálva. A miniszterelnök válaszát nagy tapssal fogadták a kormánypárti képviselők.


Ahol sok bevándorló van, ott több az erőszak

A népvándorlás szerinte három veszélyt hordoz: hatványozottan növekvő terrorveszélyt jelent, növeli a bűnözés esélyét. Ahol sok bevándorló van, ott több a lopás, a bántalmazás, a nemi erőszak, az emberölés. Ha nem beszélünk róla, attól még tény. A tömeges betelepülés veszélyt jelent a kultúránkra - mondta.

Azt javasolja, hogy továbbra sem fogadják el a kvótákat. „Nekünk kell eldönteni, hogy kivel akarunk együtt élni”. Értelmetlen a kvóta, mert nem megoldja, hanem súlyosbítja a válságot. Meghívót jelent a menekültek számára. Ez oda vezethet, hogy az unión belül újra visszaállnak a határok, ez Schengen végét fogja jelenteni. A kvóta ráadásul szétteríti a terrorizmust Európában, mondta.


A kormányfői felszólalás után a pártok kaptak szót, Kósa Lajos beszédét itt, Vona Gáborét itt, Tóbiás Józsefét itt olvashatja.