Orbán: A bankok igenje nélkül nem rendezhető a Quaestor okozta kár

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A miniszterelnök szerint a kormány korábban vállalta, hogy konzultáció nélkül nem vet ki új terhet a szektorra. Mivel a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló fideszes javaslat erről szól, most tárgyalni kell. A tapolcai időközi választásról Orbán Viktor azt mondta, ha nyernek, folytatják a sikertörténetet. Nem magyarázta meg, hogy egy sikertörténet után hogyan történhetne meg, hogy nem a Fidesz jelöltje nyer. Meglepő viszont, hogy a kormányfő szerint mégsem lesz jövőre egységesen 10 százalékos a társasági adó.


A kormány tanulmányozza a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló fideszes javaslatot, amelyről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonnali egyeztetést kezd a bankszövetséggel és a kabinet szerződéses partnereivel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslata a pénzügyi rendszer szereplőitől befizetést követelne meg, ám a kormánynak van egy megállapodása az EBRD-vel, azaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint a bankszövetséggel, és ez alapján semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót, hozzájárulási kötelezettséget nem vetnek ki velük való konzultáció nélkül.

Így


akkor tudjuk támogatni a frakcióvezető javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is. Szerintem az út járható

– mondta Orbán Viktor.

Kitért a Quaestornak – szocialista kormányok idején – folyósított 17 milliárd forintos fejlesztési banki hitelre is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, sürgősen meg kell indítani az ezt tisztázó eljárásokat, „tán a feljelentések már meg is történtek”.


Természetesen téma volt a tapolcai kampány

Ha a Fidesz-KDNP jelöltje nyeri meg a tapolcai időközi parlamenti választást, „folytatni fogjuk a sikertörténetet” - mondta Orbán Viktor, arra azonban nem tért ki, hogyan veszthetne a fideszes jelölt egy sikertörténet után.

A kormányfő – és a Fidesz elnöke – szerint a tapolcai választókerületnek nagyon komoly eredményei vannak. Ajkán például 3 százalék körüli a munkanélküliség, Tapolcán pedig megújult a barlangfürdő, a belváros, és – utalt a kórházügyre – „most küldtünk oda” 2,3 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztési forrást.

Arra a kérdésre, hogy elolvassa-e az országos közvélemény-kutatási adatokról szóló híreket, a miniszterelnök azt válaszolta, nem igazán, mert vannak sajátjaik. A felvetésre, hogy veszített-e a Fidesz törzsbázisa szavazókat, azt felelte: ez népszerű kérdés, de semmi jelentősége nincs, mert a kormánynak végre kell hajtania programját, amelyre a bizalmat kapta.


Jöhetnek mindenfajta adatok, vélemények, fújhat a szél elölről, szemből, hátulról, oldalról, balról, jobbról, a munkát el kell végezni.

Most még nem akar egységes 10 százalékos társasági adót

A következő kormányülésen nyújtja be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés tervezetét – jelentette be a kormányfő, aki úgy számol, a törvényt a parlament tavaszi ülésszakának végére el is fogadhatják.

A költségvetés várható tartalmával kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, nagy valószínűséggel csökkenhet a bankadó a hitelezést növelő pénzintézeteknek, és mérséklődhet a reklámadó is, bár ő – jelezte – kevesli a javasolt 5,3 százalékos kulcsot, de „a közbölcsesség azt mondta, ez a legmagasabb kulcs így is Európában”. Reklámadóügyben egyúttal megerősítette, hogy „valamilyen nulla kulcs valamilyen alsó értékhatárral majd szükséges lesz”.

A társasági adó egykulcsosra, tízszázalékosra csökkentését ugyanakkor nem tartja valószínűnek 2016-ban a miniszterelnök.

A jelentős változások közé sorolta, hogy szeptembertől a gyermekek –a becslések szerint – mintegy 90 százaléka napi háromszor ingyenesen étkezhet majd a bölcsődékben és az óvodákban.