Orbán 1200 milliárdot ígért kutatásra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

2020-ig költene ennyit a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra.


A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, ezzel Magyarország GDP-arányos kutatási ráfordításai megközelítik majd az EU-átlagot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. közgyűlésének hétfői megnyitóján Budapesten.


A magyar tudomány jövője, minősége Magyarországon politikai ügy: nem párt-, hanem nemzetpolitikai ügy

- hangsúlyozta a kormányfő.

A mai világban késhegyre menő küzdelem zajlik a tudós emberfőkért - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint ma már nemcsak nyugaton, de keleten is olyan kutatási feltételeket teremtettek, amelyek mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat. A magyar kormány és az MTA ebbe a szellemileg alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe nem törődik bele - tette hozzá.

Orbán Viktor felidézte, hogy a kormány évekkel ezelőtt szövetséget kötött az MTA-val, ennek köszönhető, hogy 9,5 milliárd forint támogatásból felépülhetett a Természettudományi Kutatóközpont új épülete, míg a CERN-Wigner Adatközponthoz 8,5 milliárddal járult hozzá a kormány, a Nemzeti Agykutatási Programra pedig 2014 és 2017 között 12 milliárdot fordít. Ezen programok mellett a költségvetésből a 2010-es 1 százalékról 2016-ra 1,4 százalékra nőtt a kutatásra szánt forrás.


Háttérhatalom

Az MTI tudósításában nem szerepel, de az Index beszámolója szerint Orbán kimondott egy olyan szót, amit korábban még soha nem használt, az összeesküvéselmélet-hívők kedvenc kifejezését, a háttérhatalmat. E szerint „a nyílt- és a háttérhatalmak” olyan rendszert építettek fel, amely az agyelszívást is szolgálja, vagyis mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat, hogy „szellemileg alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe” hozzák Magyarországot, de ebben nem szabad beletörődni.