Óránként 285 forintot vetne ki a kormány a legelesettebbekre

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Januártól már csak azoknak nem kellene fizetniük a házi segítségnyújtásért, akiknek egyáltalán nincs jövedelmük.


A szociális törvény tervezett módosítását a Népszava szúrta ki. Az új szabály az lenne, hogy


a házi segítségnyújtás egy órára jutó intézményi térítési díja nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1 százaléka.

Ez ma 285 forintnak felel meg, ingyen csak annak járna a szolgáltatás, akinek semmi jövedelme nincs, 57 ezer vagy egyedül élőknél 71 250 forint alatti jövedelemnél pedig kedvezményt lehetne kérni.


Az év elején már szigorították a házi gondozás feltételeit, és ennek alapján nagyon sokan estek el a segítségtől. A szakemberek pontozták a gondozási szükségletet, és az alapján alakult ki, mekkora segítséget kaphatnak a többnyire idős emberek. Januárig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, azóta csak 20-tól. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most már nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, a korábbi 2 óra helyett csak napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe.

Januártól pedig már óránként legalább 285 forintot kell fizetniük ezért, hacsak nem módosítanak a nyugdíjminimumon.

Aki pedig trükközne, azt bírsággal riasztják el. A szociális törvénybe ugyanis a következő új passzus is bekerül a kormány tervei szerint.


A működést engedélyező szerv szociális igazgatási bírságot szabhat ki az intézményvezetővel, ennek hiányában a gondozási szükséglet vizsgálatát tényleges végző személlyel szemben, ha házi segítségnyújtás esetén nem a valóságnak megfelelően állapította meg, hogy az ellátott számára szociális segítés vagy személyi gondozás indokolt-e, vagy nem a valóságnak megfelelően állapította meg a napi gondozási szükséglet mértékét.