Órákon át bolyongtak egy súlyos beteggel a mentők Budapesten

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Négy órán keresztül keresett a mentő megfelelő kórházat egy utcán összeesett betegnek Budapesten, írja a Népszabadság.


A 37 éves, külföldi nő múlt héten szerdán délután egy Böszörményi úti irodaház előtt esett össze, olvasható a Népszabadságban.. A mentők agyvérzésre gyanakodtak.


Először a legközelebbi Szent Imre kórház ügyeletét hívták, hogy érkeznek a beteggel. Az ügyeletes orvos azonban azt mondta: jobb lenne, ha egy stroke kezelésére alkalmas szakcentrumba vinnék, mert szükség lehet intenzív osztályos kezelésre is. A Szent János kórházat javasolta.

A Szent János kórházba azonban nem vihették a beteget, mert a kórház a mentőszolgálatnál bejelentette: nem tud beteget fogadni, nincs elég szabad ágya. Ott azt javasolták, hogy a beteget a Szent Jánost ilyenkor helyettesítő Szent Margit kórház intenzív osztályára vigyék.

Amikor a mentők megérkeztek az óbudai Szent Margit kórházba, a beteget nem akarta átvenni az ügyeletes orvos, mert nem volt neurológus szakorvosuk. Az orvos fölhívta a Szent Imre kórházat is, hogy mégis vegyék át tőlük a beteget.

Később ugyan a Szent Imre kórház jelezte, hogy ha a beteg a Margitban nem látható el biztonságosan, mégis vigyék hozzájuk, a nő azonban ekkor már nem volt szállítható állapotban. Újra kellett éleszteni. Mint kiderült, nem stroke-ja volt, hanem a hasában elrepedt a főütőér.

A nő végül este fél hétkor, négy órával az utcai összeesése után került a műtőbe a Szent Margit kórházban. Bár a műtét sikerült, végül meghalt.

Az Országos Mentőszolgálat a cikk megjelenése után azt közölte, hogy a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, Az OMSZ szerint így valótlan és félrevezető az az állítás, hogy a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban.