Órák óta állnak sorban egy autóért, amit még nem is láttak

Forrás: Tesla

-

Hosszas sorok kígyóznak a Tesla szalonok előtt világszerte, hogy letegyék a forintban átszámolva sem súlyos, mintegy 280 ezres foglalót. Mindezt úgy, hogy még nem is láthatták az új elektromos autót.


Nem egyedi eset, hogy van, aki 30-40 órája vár arra, hogy előrendelhesse az autót, abban bízva, hogy majd előbb kaphatja kézhez, mint mások - adta hírül az Equilor Befektetési Zrt. A legkényelmesebb helyzetben a mostani Tesla tulajok vannak, hiszen ők elsőbbséget élveznek az új vásárlókkal szemben.

A régóta várt autóról megtudhattuk, hogy 5 utas számára is kényelmes, üvegtetős és a legmodernebb vezetéstámogató rendszerek is rendelhetőek hozzá. A Tesla alapító-tulajdonosa, Elon Musk ígérete szerint egyetlen feltöltéssel megközelítőleg 350 kilométeres hatótávra képes a Model 3, amely közel a duplája a Nissan Leaf és a BMW i3 teljesítményének. Természetesen egy Tesla esetében a gyorsulási képesség is mérvadó, az új típus pedig elvileg 6 másodpercen belül tudja a 0-100 km/h-s értéket.

A Tesla annak érdekében, hogy még több megrendelést tudjon a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozni, meg fogja idén duplázni a kereskedések számát, így világszerte 441 szalonnal fognak rendelkezni. A Model 3 szállítása azonban csak 2017 év végén kezdődhet, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva ez átcsúszhat 2018-ra, főleg akkor, ha az új akkumulátorgyárat, a Gigafactoryt nem sikerül időben átadni.

Az eddigi piaci információk szerint közel 133 ezer előrendelés érkezett, amely 133 millió dollárnak felel meg. Ez közel a 3,3%-a a tavalyi árbevételnek, de ha azt mondjuk, hogy a 2015-ös évet 890 millió dolláros veszteséggel zárta, akkor jól látszik, hogy minden alternatív forrás jól jön a vállalatnak. És ez csak az első előrendelési nap. Várakozások szerint az első héten már 200 ezren rendelhetik elő a Model 3-at, év végére pedig akár a 450 ezren is.

Azt se felejtsük el, hogy ez a fejenként 1000 dolláros foglaló visszajár, ha a vásárló meggondolná magát. Azonban jó esély van arra, hogy a potenciális vásárlók többsége csak később mondaná vissza a rendelést, így rövid időn belül nagy összeghez jut a Tesla és időt nyer. Ez pedig jól jön, hiszen a befektetőknek ígéretet tettek arra, hogy idén már pozitív szabad cash flow-t mutatnak fel, más szóval a működésből származó készpénzt nem emésztik fel a beruházások.

A Model 3 indulóára várhatóan 35 ezer dollár lesz, azonban Elon Musk tweet üzenete szerint a vásárlók még nem teljesen a végleges változatot láthatják. Lesznek olyan részletek, amelyeken módosítanak, de ígérete szerint nagyrészt már egyben van a jármű. Egyes piaci elemzők szerint a 35 ezer dolláros vételárat leginkább kiindulópontnak jó tekinteni, hiszen az extrák és az államonként eltérő adótételek miatt ez könnyen 40-45 ezer dollárra szökhet fel. A másik oldalon azonban kedvező, hogy jelentősebb adóvisszatérítés jár az elektromos autó vásárlása miatt. Európában jó eséllyel Norvégiában lesz ismét slágertermék a Tesla a Model 3-mal - írja az Equilor.