Opten: 14 ezer céget érint az online kasszák kiterjesztése

Fotó: AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

-

A legtöbb érintett cég autószereléssel foglalkozik. A szürke zónában tevékenykedő cégek egy része várhatóan a feketegazdaságba menekül az online kasszák elől.


Az online pénztárgép kötelező használatának kiterjesztése 14 ezer céget érint – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből. Az Opten pénteki közleménye szerint az ágazatok közül a gépjárműjavítók jelentik majd az egyik legnagyobb részt, ebben a szegmensben 6315 cég működik, több mint 166 milliárd forint éves árbevétellel.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány két ütemben bővíti azok körét, akiknek kötelező az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek használata. Idén szeptembertől az autó- és motorkerékpár-javítással, -karbantartással, -alkatrésszel kereskedő cégek, a plasztikai sebészek, a diszkók, a ruhatisztítók és a testedzési szolgáltatásokat nyújtók számára lesz kötelező az online pénztárgépek használata, 2017-ben pedig a pénzváltók számára is kötelezővé teszik ezt.

Az Opten szerint a cégek számára az egyik legfontosabb negatívum a bevezetéssel és az üzemeltetéssel járó költségnövekedés, de ez az online kasszák első körös bevezetésénél sem okozott megoldhatatlan problémát a piaci szereplőknek. Az eddig is tisztán működő cégek feltehetően pozitívumként könyvelik el, hogy az ügyeskedéssel tisztességtelen előnyre szert tevő versenytársak költségszintje a kasszák bevezetése után az övékkel megegyező szintre emelkedik.

A szürke zónában tevékenykedő cégek kisebb része viszont biztosan a feketegazdaságba menekül az online kasszák elől, felhagyva az átlátható működés látszatával is. Ezt azonban csak a legkisebb és kevésbé szem előtt lévő szolgáltatók tehetik meg, így a hatás nem lesz túl erős – közölte az Opten.

Az online kasszák bevezetésének első köre a mostaninál nagyságrenddel több vállalkozást érintett. Az intézkedés mérhető pozitív hatást gyakorolt az államháztartás bevételi oldalára; valószínű, hogy a mostani bővítés is pozitív eredményekkel jár majd, de ennek volumene jóval kisebb lesz – áll a közleményben.