Operatőrre támadtak a Jobbik megemlékezése előtt

A Jobbik Horthy Miklós budapesti bevonulásának 94. évfordulójára emlékezett tegnap. Csillag Ádám filmes dokumentálni ment az eseményt, videója alapján hátulról ütötték meg kameráját a 86-os buszon. A támadást részben sikerült rögzítenie a felvételen: „... a zsidó fejeddel együtt foglak levágni... buzi...” - hallani. Csillag kérdésünkre azt mondta, még végiggondolja, tesz-e feljelentést.


Csillag Youtube-ra feltöltött videóján olvasható, hogy délután 3 óra körül, a Kosztolányi Dezső tér előtt támadtak rá: „Tíz másodperce kapcsoltam be a kamerát, hogy a megérkezést a térre dokumentáljam. Egy hátam mögül érkező ütéstől a mikrofon leesik, a felvétel rövid időre megszakad, majd a támadó hátulról kikapcsolja a kamerát.” A busz sofőrje szintén arra szólítja fel az operatőrt, hogy ne forgasson - „ki is van írva”, mondja . Mikor Csillag azt mondja, joga van rögzíteni azt, ami történik, a buszsofőr azt válaszolja, nincsen. Csillag a VS.hu-nak elmondta, a Jobbik rendezőinek jelezte mi történt. Sajnálatukat fejezték ki, de mivel nem a megemlékezésen, hanem odaérkezve a buszon, illetve a buszmegállóba leszállva történt az eset, nem felelősök a történtekért. „Az, hogy mi történt, csak részben áll rendelkezésemre. De számítottam arra, hogy esetleg lehet valami  incidens, ezért volt nálam egy diktafon a zsebemben... nagyon zajos a felvétele... nemrég kaptam meg a megtisztított verziót, de még én sem hallottam a teljeset." Csillag közzé fogja tenni a felvételt.A BKK honlapján a Magatartási szabályok között (III. 5.) nem olvasható, hogy ne lehetne autóbuszon kamerázni. Ezzel szemben „botrányosan, vagy illemsértő… módon” tilos viselkedni, illetve szintén tilos „a közlekedést, illetve az utasokat zavarni”. A Büntető Törvénykönyv alapján az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekménynek minősül a közösség tagja elleni erőszak. „Aki más valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (forrás: Complex Hatályos jogszabályok gyűjteménye) A BKK sajtó kommunikációs irodája a VS.hu-tól értesült az esetről.  Utána néznek a történteknek és amennyiben atrocitás történt, válaszolnak a kérdéseinkre.

A Jobbik megemlékezését a Szent Gellért térnél száz ellentüntető zavarta meg, a rendőrség nem avatkozott közbe. A rendezvény moderátora Novák Előd volt. Korábban az MSZP arra szólította fel a hatóságokat, hogy akadályozzák meg a rendezvényt, a párt a Fideszt is határozott fellépésre kérte. A kormánypárt szóvivője, Selmeczi Gabriella szerint viszont Horthy-t a történészeknek kell megítélniük. A jobbikos vonuláson a nol.hu szerint kevesebb, mint négyszázan vettek részt. November 3-án a református Hazatérés Templomában újraavatták a volt kormányzó mellszobrát. Az esemény jobbikos politikusok részvételével zajlott.