Ónodi Eszter soha nem volt még ilyen ellenszenves

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Bemutatták az HBO legújabb magyar sorozatának szereplőit és alkotóit. Az Aranyélet egyszerre lesz családi dráma, thriller, budai gengszterfilm, középpontban az adócsaló, ukrán cigibizniszben utazó nagyvállalkozókkal és a darabjaira hulló családjukkal. A készítők még javában forgatják a sorozatot, a premierre november 8-ig várnunk kell.


Az HBO másfél évvel ezelőtt készített egy felmérést, hogy megtudja, nézőinek többsége milyen műfajra gerjed mostanában. Kiderült, hogy a nézők leginkább krimit, esetleg thrillert látnának a képernyőn – mondta Krigler Gábor, az HBO forgatókönyv-fejlesztési producere a sorozat miliőjéhez passzoló, XII. kerületi étteremben tartott sajtóbeszélgetésen. (Mi itt beszéltünk vele négyszemközt korábban.)


A felmérés tanulságait levonva jutott eszébe Kriglernek egy finn krimisorozat, a Helppo Elämä (Könnyű élet), amely egy sikeresnek tűnő, gazdag vállalkozóról és családjáról szól. A széria Wikipédia-szócikke szerint a családfő egyre reménytelenebbül próbál erőfeszítéseket tenni a luxus fenntartására, miközben súlyos tartozások és az adócsalás bűne nyomasztják a lelkét.

A Helppo Elämä sorozatot jó ötletnek tűnt adaptálni, átültetni a magyar viszonyok közé. Hiszen nem kell megerőltetnünk magunkat, hogy elképzeljünk egy budai villát, benne a felső tízezerhez tartozni akaró emberekkel, a családfővel, aki, ha tisztességesen próbálna élni, az életben nem jönne össze neki egy valamire való villára a pénz. Így aztán mindenféle piszkos üzlettel és elsősorban adócsalással teremti meg a kívánt életszínvonalhoz szükséges anyagi hátteret.De ahogy Tasnádi István mondta – aki Zomborácz Virág és Bárány Márton mellett a sorozat társ-forgatókönyvírója –, az Aranyélet jócskán eltér a finn mintától. „Már a legelső változat összerakásánál, a hatodik epizód megírásánál elfogytak azok a részek, elemek, amiket az eredeti sorozatból át tudtunk emelni magyar környezetbe.”


Mivel az HBO-nak sokkal jobban tetszett a finn változatra emlékeztető jelenetektől már teljesen megfosztott hatodik rész, így azt kérték az alkotóktól, hogy még jobban „magyarosítsák” az első epizódokat. Végül szinte teljesen új karaktert, új sztorikat kapott a projekt, és állítólag csupán az első két epizód fog „nyomokban finn elemeket” tartalmazni.


Lengyel Tamás, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Anger Zsolt


A történet főszereplője Miklósi Attila (őt Thuróczy Szabolcs alakítja), aki apja halála után megpróbál véget vetni a stiklijeinek. Felhagyna végre a tisztességtelen életmóddal, az alantas előnyszerzéssel, de ez egyáltalán nem olyan egyszerű. Mivel a forgatás bő egy hónapja kezdődött, így a készítők túl sokat nem árulhattak el a sztoriról, de annyi kiderült, hogy leginkább a budai villa úrnője, Janka (Ónodi Eszter) akadályozza meg férjét abban, hogy tiszta lappal kezdjen egy új életet.


A feleség nem hajlandó engedni a már megteremtett luxusból, elvárja, hogy a férje minden akadály ellenére fenntartsa a látszatéletüket, és ezért a nő gyakorlatilag bármin és bárkin képes átgázolni. Ónodi Eszter, akit most először láthatunk majd sorozatszereplőként, azt mondta a karakteréről, hogy még ennyire negatív és ellenszenves figurát soha életében nem játszott filmen. Persze a nyolc darab, 50 perces epizód során az ő egyénisége is egyre árnyaltabb lesz: annyit elárult, hogy Janka „elég mélyről jön”, és nehéz gyerekkora volt.


Ónodi Eszter


A családfő „élete eléggé elbaszott” – fogalmaz Thuróczy. A színész szerint az általa alakított, kétgyerekes Miklósi Attila gyakorlatilag azon dolgozik, hogy a családjának akkor is meglegyen a viszonylagos nyugalma, ha ő börtönbe kerül. Ezért végig borzasztó nyomás van rajta, olyan életet él, amelyben nem szabad hibáznia, különben azonnal fény derül a piszkos ügyleteire. „Egyik vállán a kisördög, a másikon a kisangyal ül” – jellemezte a karaktert az egyik forgatókönyvíró.


Míg Attilának a stiklijei miatt inkább csak vaj van a füle mögött, addig régi barátjának és gyerekei keresztapjának, Hollós Endrének (Anger Zsolt alakítja őt) vaskos maffiaügyleteket kell takargatnia, a családban ő az igazi fehérgalléros bűnöző, és az ukrán cigi átcsempészése valószínűleg a legkisebb vétkei közé tartozik.

„Hollós Endre egy igazi gengszter, akit szerencsére a forgatókönyvírók nem sablonok alapján alkottak meg, hanem egy teljesen valóságos, hihető karaktert hoztak össze. De mégis: egy igazi maffiózóhoz méltón tetteit megingathatatlan elvei és a saját becsülete vezérlik. Egy gengszter erős várát azonban egyvalami alá tudja mosni, ez pedig az érzelem. Hollós életét is az érzelmei fogják megbillenteni ” – fejti ki a színész. Hogy ez pontosan mit jelent, arról nem beszélhetett, de egy félmondattal arra engedett következtetni, hogy nem kizárt egy Miklósi Attila–Janka–Hollós Endre szerelmi háromszög sem.


Anger Zsolt


A „kisangyal” a Lengyel Tamás alakította öcs lesz – Miklósi Tibor képviseli majd a becsületes, de mégis sikeres vállalkozói típust. Mivel tisztességgel ő sem tudott volna Magyarországon meggazdagodni, ezért vagyonát a történet szerint Németországban halmozta fel.


A látszatélet visszásságaira talán a két gyerek fog a leginkább rámutatni. Olasz Renátó alakítja Márkot, aki – ahogy ő fogalmaz – lázadásának módját a hiphopon keresztül találja meg, és eléggé „bevállalós”, balhés figura lesz. A testvére, Mira (Döbrösi Laura) lesz az eminens tanuló, a jó kislány a családban, akinek a jellemfejlődése vélhetően igen szép ívet fog befutni az évad végére. Laura rájön, hogy a családi, jóléti idill hazugságokon alapul, és mindent meg fog tenni azért, hogy kiszakadjon az otthoni környezetéből, hogy ne legyen részese a színjátéknak.


Lengyel Tamás, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs


A sorozat rendezői Dyga Zsombor és Mátyássy Áron, a producer pedig Stalter Judit a Laokoon Filmtől. Szerintük jót tett a projektnek, hogy megrendelésre készült, így hatékonyabban tudtak haladni a munkával. Elmondták azt is, hogy volt olyan epizód, amelyet 14-szer kellett átírni, de alapvetően elég nagy szabadságot kaptak.


A hatékonyságot fokozhatta az is, hogy az alkotók több színésszel is dolgoztak már együtt. Anger Zsolt például Zomborácz Virág Utóélet című filmjében és Dyga Zsombor Couch Surfjében is szerepelt, ez utóbbiban pedig játszott Döbrösi Laura is, aki az HBO másik magyar sorozatában, a Társas játékban tűnt fel Thuróczy Szabolcs mellett.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!