Önnek hiányzik még egy baloldali párt? – felmérik, van-e igény rá

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az Index értesülése szerint kiválik az Együttből kivált Szolidaritás Mozgalomból Kónya Péter, és új pártot alapít. Vagy nem. A Szolidaritás 2013-ban még az Együtt-PM szövetség társa volt. Az Együtt-PM-et elhagyta már az alapító Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a PM, majd a most talán újabb szakítás előtt álló Szolidaritás is.


Az Index azt tudta meg, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökségének múlt heti ülésén a testület tudomásul vette Kónya Péter elnök és néhány társa szándékát, hogy a mozgalomtól független új pártot alapít. Az ülésen szó volt arról, hogy már kezelhetetlen a belső ellentét két tábor között: a „szolisok” egy része pártot akart, míg a másik csapat civil mozgalmat. Kónya jelezte, hogy amint bejegyezték az új pártot, lemond az elnöki tisztségről, kilép a mozgalomból, de pártoló tag marad. A Szolidaritás elnöksége pedig nem zárta ki, hogy egyszer majd együttműködik Kónyával, de ez most „nem időszerű” – írta az Index, amely idézi még az elnökségi ülés jegyzőkönyvéből, hogy „a létrejövő új párt megalakításával kapcsolatban nem ad ki sajtóközleményt, és tartózkodik a közvélemény más módon történő befolyásolásától is”.

Az Index megkérdezte Kónya Pétert az új pártról, amelyről a politikus azt mondta, még nem jegyezték még be, sőt nincs semmilyen bejelenteni valója sincs, mert még gondolkodnak a dolgon, „folynak beszélgetések, járom az országot, zajlik az igény felmérése”.