Önnek el tud élvezni az agya?

Fotó: iStockphoto / milazvereva

-

Ismeri azt a bizsergető, kicsit hidegrázós érzést, amely elönti a testét, ha például valaki egy katalógust lapozgat a közelben, vagy a fodrász a haja körül matat, esetleg sejtelmes susmorgást hall? Nem? Akkor a YouTube futótűzként terjedő őrületét, az ASMR-videókat ön halálra fogja unni. Pedig akár orgazmusa is lehetne tőlük.Amikor először néztem bele a fenti videóba, még azt hittem, azért borsódzik tőle a hátam, mert az egyébként kellemes megjelenésű, enyhén kelet-európai kiejtésű nő hanghordozása leginkább egy nyugalmi állapotban lévő sorozatgyilkoséra emlékeztetett. Két perccel később már tudtam, valójában nekem is – mint még rengeteg embernek ezen a bolygón – ASMR-em van.


Oké, de mi az ASMR?

Az ASMR azt a furcsa, bizsergető érzést jelöli, amely sok emberen végigfut bizonyos ingerek hatására. Hogy pontosan mik ezek az ingerek, az egyénenként változik, de jellemzően a nyugodt, hétköznapi, ám mégis szuggesztív hangok szoktak a legtöbb embernél működni.


A YouTube-ra feltöltött tömérdek ASMR-videó közül a hajvágást és a sminkelést imitálóak a legnagyobb slágerek. Az abszolút sztár azonban évtizedekkel megelőzte a korát: Bob Ross lassan hömpölygő festőműsora már akkor jóleső belső pezsgésbe zsibbasztotta a nézőket, mikor az internet ősét még egy föld alatti katonai laborban próbálták életre kelteni.Az ASMR (autonomous sensory meridian response) a tarkótól a végtagok felé sugárzó, bizsergető érzés, amely megnyugtatja és ellazítja az embert. A hatás egyeseknél igen intenzív is lehet, ezért sokan egyszerűen „agyorgazmusnak” hívják a jelenséget, és képesek órákon át nézni, ahogy valaki suttogva fésülködik. Inszomniások tömegei pedig váltig állítják, hogy kizárólag ASMR-videókkal tudnak elaludni.


De hogy mi okozza pontosan az ASMR-t, azt egyelőre senki nem tudja, mint ahogy azt sem, hogy egyesek miért érzik, mások meg miért nem. Akárcsak a migrén, a hipnózis vagy a placebó működését, az ASMR-t sem sikerült még orvosi szempontból pontosan megfejteni, a tüneteket azonban annyian produkálják, hogy nem lehet pusztán új hullámos hókuszpókuszként elvetni a kérdést. Sok szakember már csak azért is kénytelen hinni az ASMR-esek létezésében, mert maga is az.


Együtt bizsereg a világ

Az ASMR 2008 körül kezdett nagyobb nyilvánosságot kapni, mikor a Yahoo! online fórumán néhányan rájöttek, hogy nem ők őrültek meg, mások is érzik a furcsa bizsergést, amelyet akkor még jobb híján „névtelen érzésnek” (unnamed feeling) kereszteltek el. A beszélgetésből csoport lett, a csoportból pedig globális mozgalom.


Egy Jenn Allen nevű nő találta ki az ASMR elnevezést, amely bár nagyon tudományosnak hangzik, nem az. „De legalább a hivatalosság látszatát kelti. Próbálj meg támogatást szerezni az agyorgazmus kutatására” – idézte a jelenség kutatására szervezetet létrehozó Allent a Vice Magazine.Ha megalapozott orvosi indoklás nem is, számos teória látott napvilágot az ASMR-rel kapcsolatban. Sokan a gyermek és anya kapcsolatához vezetik vissza az ASMR-t, szerintük ugyanolyan hormonok szabadulnak fel ilyenkor az emberekben, mint amikor gyerekként az édesanyjuk babusgatta őket. Mások ennél jóval spirituálisabb dimenziókat vélnek felfedezni a jelenségben – egyesek szerint a fura bizsergés a megvilágosodás egyértelmű jele, a harmadik szem kinyílása, sőt, van, aki azt állítja, hogy az emberi öntudat következő szintre emelkedését jelenti.


A suttogó mozgalom

Akárhogy is, óriási tömegeket mozgatnak meg a susmorgó videók – a legsikeresebb ASMR-feltöltőknek akár félmilliós feliratkozó tábor is összejön, videóikat pedig több milliószor nézik meg világszerte.


Kínálatból pedig nincs hiány: a sztenderd – csinos nő 3D-mikrofonba suttog – formátum mellett hamar megjelentek a rétegen belül is réteget kiszolgáló alkotások, mint a zombi pápás vagy amelyben egy anime lány ki tudja, mit csinál.Az internet 34. törvénye (vagyis, hogy minden, ami létezik, annak pornóverziója is van) természetesen köszöni, jól van, így nem kellett sokáig várni az ASMR-pornó megjelenésére sem, sőt a Redditen külön subreddit van a témának szentelve.

Sokan a klasszikus ASMR-videókat is azzal vádolják, hogy valójában szoftpornóról van szó. Russell Brand brit komikus és aktivista is elfilozofált rajta a vlogján, hogy vajon hol húzódik a pornográfia határa, és az ASMR-videók átlépik-e azt. Tény, hogy a legtöbb ASMR-előadó vonzó megjelenésű, és néhányan közülük mintha összekevernék a megnyugtató suttogást az érzéki lihegéssel.A bizsergető videók szerelmesei azonban többnyire nem tartják szexuális töltetűnek az ASMR-t, hiszen azt akár egy cukorpapír zörgése vagy egy klaviatúra pötyögése is kiválthatja. Hogy ettől csak az anyai törődés sejtszintű emléke kapcsol be, vagy a tudat emelkedik egy magasabb szintre, az még a világ megfejtetlen kérdései közé tartozik.