Önkormányzat nem kampányolhat képviselőjelölt mellett

Fotó: Vs.hu / Vs.hu

-

Szó szerint. Ugyanis le kell venni a nyíregyházi önkormányzat plakátjait a választókerületben induló fideszes képviselőjelölt plakátjai mellől, mert sérti a pártok esélyegyenlőségét – mondta ki a Kúria. Ezzel elmozdulást történt abban a régi vitában, hogy vajon az önkormányzat és a kormány mennyire erősíthet rá kormánypárti jelöltek kampányára.


Nyíregyháza önkormányzata „Közösen értük el” feliratú, a fideszes színvilágra emlékeztető narancssárga, fehér betűs plakátokon mutatta be az önkormányzat sikereit. A plakátok több helyen a Fidesz jelöltjének plakátjai mellé kerültek. A helyi választási bizottság, majd a Nemzeti Választási Bizottság szerint ebben – legalábbis választási szempontból – nincs semmi kivetnivaló, mivel ez nem kampánytevékenység, ráadásul nem hozható összefüggésbe egyik párttal vagy jelölttel sem. Ez ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a baloldali pártszövetség, vagyis az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és a Magyar Liberális Párt. A Kúria a választási bizottságokkal szemben kimondta, hogy ha egy képviselőjelölt plakátja mellett az önkormányzat saját tevékenységét mutatja be, és ráadásul hasonló színekkel, mint amilyen a képviselőt indító párt plakátja, akkor ezzel felerősíti a jelölt esélyeit, ami sérti a pártok esélyegyenlőségét. A Kúria ezért a nyregyházi önkormányzatot eltiltotta a további jogsértéstől, vagyis ezeket a plakátokat le kell szedni.

Az maradhat, ami magában áll

A helyükön maradhatnak ugyanakkor azok a plakátok, amelyek önmagukban állnak, mert sem a színvilág, sem a felirat, sem az, hogy az önkormányzat kampányidőszakban a saját tevékenységét népszerűsíti, nem jogsértő. Nem fogadta el a Kúria a baloldali pártszövetségnek azt az érvelését sem, hogy az ilyen önkormányzati ténykedés a kampányfinanszírozási törvény megkerülését is jelenti, hiszen az önkormányzat közpénzből finanszírozta a fideszes színvilággal megegyező plakátokat. Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottságnak a baloldali pártszövetség által delegált tagja a VS.hu kérdésére nagy jelentőségű, átütő döntésnek nevezte a határozatot. Korábban ugyanis még a Legfelsőbb Bíróság többször is kifejtette, hogy az önkormányzatok lényegében nem sérthetik meg a választási eljárásról szóló törvényt, mert nem tartoznak a hatálya alá. Ezért aztán az ilyen panaszokkal gyakorlatilag nem is foglalkoztak. Most viszont a Kúria leszögezte, hogy választási jogszabálysértést nem csak a jelöltek és a pártok követhetnek el, és nem csak kampányeszközökkel.