Önként távozott a gyűlöletkeltő imám

-

Önként elhagyta Belgiumot a gyűlöletet keltő prédikációi miatt tíz évre kiutasított imám - közölte a La Libre Belgique belga napilap kedden.


Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár irodája bejelentette, hogy Shayh Alami, a kelet-belgiumi Vervier-hez tartozó Dison egyik imámja, aki ellen márt többször folyt eljárás gyűlöletet keltő szónoklatai miatt, Marokkóba távozott.

A holland-marokkói kettős állampolgárságú vallási vezető négy héttel azután költözött el a szélsőséges nézeteket valló muzulmánok egyik központjának számító városból, hogy kézhez kapta a távozásra harmincnapos határidőt engedélyező hivatalos felszólítást.

Theo Francken elmondta, az imám legfeljebb tíz év múlva kérhet újra beutazási engedélyt Belgiumba, de ez megtagadható, ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy még mindig veszélyt jelent a közrendre.

A napilap korábban arról számolt be, hogy a kiutasítás csak az imámra vonatkozik, családja továbbra is Disonban maradhat.

A tájékoztatás szerint Shayh Alami fia volt az, aki egy Vervier központjában forgatott videóban a keresztények megölésére szólított fel. A 16 éves fiatalembert három hónapra a fiatalkorúak egyik zárt nevelőintézetébe utalta a liege-i főügyészség, ahonnan később szülei közbenjárására kiengedték.