Önként ment a rendőrségre két plakátrongáló

Forrás: L. O. olvasónk felvétele

-

Leszaggatott egy nemzeti konzultációs plakátot két aktivista, amit gondosan dokumentáltak, majd a bizonyítékokkal együtt besétáltak a rendőrségre, feljelenteni önmagukat.


A Kettős Mérce című blog számolt be arról vasárnap, hogy Kalocsai Kinga és Szeles András – korábbi példákat követve – a budapesti Ferdinánd híd Podmaniczky utca felőli szakaszán szaggatták le a bevándorlásellenes, úgynevezett nemzeti konzultációs plakátot. Azt mondták, a kormány által folytatott kampány „hazug, mocskos és undorító”, illetve „gyűlöletet kelt a menekült emberekkel szemben”.A plakátrongálásról videó is készült, de az aktivisták nem érték be ennyivel: egy zsákba pakolták a maradványokat, amiket bizonyítékként bevittek a VI. kerületi rendőrkapitányságra, ahol feljelentették önmagukat. A Kettős Mércének azt mondták, azért jelentették fel magukat, mert tudatosan cselekedtek: annak tudatában tépték le a plakátot, hogy tudták, az szabálysértés. A rendőrök felvették a feljelentést, átvették a bizonyítékokat, a kárértéket pedig 20 ezer forintban állapították meg.

Azt nem mondták meg az önfeljelentőknek, pontosan milyen szabálysértés miatt indul eljárás ellenük. A rendőrség MTI-hez eljuttatott közleménye is csak annyit írt: a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette.