Önimádóvá tesz a Facebook

Fotó: Magyar Nemzeti Galéra - Benczúr Gyula: Narcissus

Aki túl sokat posztol, chatel Facebookon, és állandóan a portré fotóját frissíti, annak nagy esélye van arra, hogy narcisztikus jellemmé váljon. Egy infografika segít abban, hogy illusztrálja a közösségi média személyiségtorzító veszélyeit.


Egyre több amerikai egyetemen végeznek kutatást azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média használata milyen személyiségzavarokat okozhat. Mivel az év szava idén tavaly a "selfie" volt, és az önmagunkról készített random fotók ellepik a közösségi platformokat, nem csodálkozhatunk, hogy egyes kutatások szerint a narcisztikus hajlamokat erősíti a Facebook és a Twitter használata. A Michigani Egyetem még nyáron 486, átlagosan 19 éves diák körében végzett felmérést. Azt nézték, hogy vajon van-e köze az egyébként minden emberben megtalálható narcisztikus vonások megerősödésének a Facebookhoz és a Twitterhez. Figyelemmel kísérték, hogy az alanyok milyen sűrűn frissítik állapotukat, milyen sűrűn olvassák el a hozzászólásokat, milyen gyakran posztolnak új képet magukról, és reagálnak-e az ezekhez fűzött megjegyzésekre. Kiderült, hogy elsősorban a közösségi médiát az énjük felépítése mellett, a szociális kapcsolatok bővítésére és a hírszerzésre is használó fiatalok gyakran túlértékelik a véleményük fontosságát. Az egyetem kutatói szerint a Facebook egy nagy tükör, amelyben a felhasználó nyomon tudja követni, hogyan reagálnak a többiek a fotójára, a Twitter pedig egy megafon, amelyet a véleményék világgá kürtölésére használnak.


Az adatokat infografikában is feldogozták, ebben a Facebook és Twitter önimádatot fokozó jellegére hívják fel a figyelmet. A grafikán, egy kaliforniai egyetemre hivatkozva, az összes olyan pszichés tünet is szerepel, amelyet a közösségi média gyakori használata okozhat. Így könnyen lehetünk figyelemzavarosak, ha egész nap a chaten lógunk és posztolgatunk, a facebookfüggőség pedig depresszióhoz és a testképzavarhoz vezethet. Sőt kényszeres leskelődővé, megszállottá is válhatunk.Bele szeretne-e magába?

Az infografika szerint, akiknél erősebben van jelen a narcisztikus hajlam, azok sokkal aktívabbak Facebookon, gyakran frissítik állapotukat. A nárcizmus lényege, hogy az ember nagyon szereti, vagy sajnálja önmagát, és általában a saját személyiségét mások fölé helyezi, érdeklődésének középpontjában is önmaga áll, sőt általában mások rovására imádja önnön valóját. A narcisztikus jellem onnan is felismerhető, hogy gyakran érezteti a kívülálló mivoltát, és azt, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok. Általában arrogáns alakokról van szó, akik saját fontosságuk hangsúlyozása mellett könnyen megsértődnek, a kritikákra pedig agresszíven reagálnak. Az önhitt emberek jobban szeretnek másokat hibáztatni. Ezeket a jellemvonásokat összekötve a web2.0-val, talán nem is olyan ördögi ötlet "Selfie-szindrómának" nevezni a tünetegyüttest.