Öngyilkosságra buzdítják a kazah fiatalokat

-

Öngyilkosság elkövetésére ösztönzik a gyerekeket egyes internetes csoportok Kazahsztánban, a helyi rendőrség idén már 63 ilyen esetre derített fényt - közölte hétfőn Kalmuhanbet Kaszimov belügyminiszter a parlament alsóházában, a medzsliszben felszólalva.


Megjegyezte: az öngyilkosságra buzdító internetes csoportokkal szembeni harcot leginkább az nehezíti, hogy külföldön bejegyzett közösségi felületeket vesznek igénybe. Példaként említette az orosz VKontakte, illetve az amerikai Facebook és Instagram felületeket.

A kazah bűnüldöző szerveknek minden egyes bejelentett esetnél jogsegélykérvényt kell benyújtaniuk az adott internetes szolgáltatót bejegyező ország államügyészségéhez, és a jogrendbeli különbségek miatt nem számíthatnak gyors válaszra.

Kaszimov szerint a problémát úgy lehetne áthidalni, ha törvényben köteleznék a közösségi portálok tulajdonosait, hogy a kazah felhasználók adatait Kazahsztánban tárolják, vagy kazahsztáni szervereket vegyenek igénybe szolgáltatásaikhoz.

Eddig összesen több mint száz, az öngyilkosság népszerűsítésével összefüggő esetet tárt fel a rendőrség, és az ügyeket továbbította a tájékoztatási minisztériumnak, hogy blokkolja ezeket az oldalakat. Tavaly 44 öngyilkossági kísérlettel vagy öngyilkossággal összefüggésben indult bűnvádi eljárás, és 16 gyerek lett öngyilkos - mondta a tárcavezető, de elismerte, hogy nem sikerült minden esetben kétséget kizáróan megállapítani, hogy közvetlen volt az összefüggés az öngyilkosság és az erre buzdító internetes tartalmak között.

A múlt hét végén az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztálya is megkongatta a vészharangot amiatt, hogy internetes oldalakon biztatják öngyilkosságra a gyerekeket. Az efféle oldalak szimbólumai általában repülő bálnák, mert ezek a tengeri emlősök gyakran követnek el "öngyilkosságot" azzal, hogy - a tudomány mai állása szerint érthetetlen okból - időnként szándékosan partra vetik magukat. Az ukrán kiberrendőrség arra kérte a szülőket, ellenőrizzék, milyen oldalakat látogatnak a gyermekeik, és nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek a karjukon.

A weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság.