Öngyilkos merénylő robbantott Nigériában

-

Felrobbantotta magát két női öngyilkos merénylő egy mecset elleni terrortámadásban az északkelet-nigériai Maiduguri egyik elővárosában, Umarariban, legalább 22 ember meghalt - közölték nigériai hatóságok szerdán.


Az egyik támadó az északkelet-nigériai Maiduguri elővárosában, Umarariban található mecset belsejében robbantotta fel magát, a másik pedig kívül, miközben az első robbanás túlélői kimenekülni próbáltak az épületből - közölte Abba Aji, a helyi polgárőrség munkatársa. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint további 17 ember megsebesült a terrortámadásban.

A szerda hajnali imára igyekvő egyik hívő, Umar Usman - elmondása szerint - annak köszönheti életét, hogy elkésett. Az AP amerikai hírügynökségnek elmesélte, hogy mindössze pár méterre volt a mecsettől, amikor a robbanás bekövetkezett, majd fekete füst szállt fel, és holttestek hevertek mindenhol.

Borno szövetségi állam fővárosát, Maidugurit a Boko Haram nigériai iszlám terroristaszervezet "szülővárosaként" tartják számon. Bár a szerdai támadás elkövetését még nem vállalta egy szervezet sem, az akció a Boko Haramra vall.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a terrorszervezetet. Az Irakból és Szíriából kiindulva terjeszkedő Iszlám Államnak (IÁ) hűségesküt tett Boko Haram azonban nem hagyott fel támadásaival Északkelet-Nigériában, tagjai az utóbbi időben több, Maiduguriba vezető ellenőrzőponton is öngyilkos robbantást hajtottak végre. Magában a városban legutóbb tavaly december végén csaptak le a Boko Haram terroristái.

Maiduguriban 2,6 millió ember lakik. Az ENSZ szerint közülük 1,6 millió embert űzött el a terrorszervezet az otthonából. Hivatalos adatok szerint az iszlamisták a hat évvel ezelőtt indított felkelésük óta legalább 17 ezer ember halálát okozták a 175 milliós afrikai országban és 2,5 millió ember vált menekültté saját hazájában a harcok miatt.