Öngyilkos merénylő robbantott egy temetésen Irakban, sokan meghaltak

-

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy síita muszlim milícia-parancsnok rokonának temetésén Kelet-Irakban, a merényletben legkevesebb huszonheten vesztették életüket - számoltak be hétfőn helyi biztonsági és egészségügyi források.


A támadás a kelet-iraki Dijála tartományban fekvő, Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre lévő Mukdadíja városában történt. Az eset mindössze egy nappal követte az iraki fővárosban elkövetett kettős pokolgépes merényletet, amelyben legkevesebb hetvenen meghaltak és több mint százan megsebesültek.


Dijálai biztonsági tisztségviselők elmondták, hogy a támadás célpontja a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet két helyi parancsnoka volt. A rendőrség információi szerint a sebesültek száma eléri az ötvenötöt. A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára.

A szélsőséges szunnita nézeteket valló, Iszlám Állam gyakran támad síita muszlimokra. A dzsihadisták 2014 nyara óta Irak és Szíria jelentős részeit ellenőrzésük alatt tartják. Iraki tisztségviselők közel egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy győzelmet arattak a szélsőségesek fölött Dijálában, az Iszlám Állam azonban továbbra is aktív a térségben.

Az Irán támogatását élvező egyik síita milícia, a Badr Szervezet a szélsőségesek elűzése óta erős jelenlétre tett szert a tartományban. Korábban a síita csoportok tagjait megvádolták azzal, hogy szunnita mecsetekre és dijálai lakosokra támadtak, a milíciák azonban tagadják e vádakat és az Iszlám Államot hibáztatják.