Öngyilkos merénylő robbantott a templomban

-

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő hétfőn közölte, hogy egy 22 éves öngyilkos merénylő robbantott vasárnap Kairóban a kopt katedrális melletti kápolnában.


Sziszi erről a 24 halálos áldozat templomi temetési szertartásán beszélt, és az elhunytak gyilkosát meg is nevezte: Safik Mahmud Mohamed Musztafa követte el az egyiptomi keresztények elleni merényletet. Az államfő közölte, hogy a biztonsági erők letartóztattak három férfit és egy nőt a robbantással kapcsolatban, és keresnek további két, szökésben lévő személyt. Szíszi egyúttal a jogrend olyan szigorítása mellett szólt, amely elrettenti a potenciális merénylőket tervezett tettük elkövetésétől.

A szertartás egy olyan templomban volt, amely közel van az egyiptomi kopt keresztény egyház központjához, a Szent Márk-katedrálishoz, amely egyúttal Teodor kopt pápa székhelye. A halottakat az oltár elé fektették, a szertartásra jószerivel csak rokonaik mehettek be.

A robbantást a muzulmán vallást alapító Mohamed próféta születésnapján követték el. A kápolnában a keresztények vasárnapra virradó éjjel a kopt naptárban a karácsonyt megelőző Kiahk hónap beköszönte alkalmából imádkoztak.

Szíszi államfő már vasárnap háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Az egyiptomi keresztények elleni előző legsúlyosabb robbantásos merényletet 2011. január 1-re virradóra, az éjféli misén követték el az észak-egyiptomi Alexandriában. Akkor huszonhárman haltak meg.