Öngyilkos lett az Oscar-díjas svéd filmrendező

Fotó: AFP / ANDERS WIKLUND / AFP / ANDERS WIKLUND

-

HÁTTÉR

Malik Bendjelloul, a Rodriguez nyomában című, tavaly Oscar-díjat nyert dokumentumfilm 36 esztendős svéd rendezője kedden halt meg.


Bendjelloul bátyja, Johar szerdán közölte, hogy testvére önkezével vetett véget életének kedden. Elmondta, hogy a rendező rövid ideje depresszióban szenvedett. „Az élet nem egyszerű” - idézte a svéd napilap Johar Bendjelloult, aki azt is mondta, hogy életének legrosszabb pillanta volt, amikor üzenetet kapott testvére öngyilkosságáról. A svéd rendőrség korábban csak annyit közölt, hogy a filmes kedd este halt meg Stockholmban. Halálának körülményeiről nem számoltak be, azt azonban közölték, nem merült fel bűntény gyanúja. A halálhír mélyen megrázta a svéd filmes társadalmat. „Mindannyiunkat sokkolt a hír. Malik Bendjelloul az egyik legizgalmasabb filmesünk volt, ezt fényesen bizonyította tavalyi Oscar-díja is” - mondta Jan Goransson, a Svéd Filmintézet szóvivője. Bendjelloul halála előtt egy új mozifilmen dolgozott, de erről nem árult el részleteket.  Négy évig forgatta Oscar-díjas filmjét

Bendjelloul a kilencvenes években gyerekszínészként dolgozott egy svéd tévésorozatban. Felnőtt pályafutását a svéd közszolgálati televízió egy kulturális műsorának riportereként kezdte. Anyaggyűjtés közben talált rá a hetvenes években a fajüldöző rendszer idején Dél-Afrikában kultsztárrá vált detroiti dalszerző-énekes, Sixto Rodriguez történetére. A rockzenész, akinek zenei pályája Amerikában hamar megfeneklett, még csak nem is tudott arról, hogy mekkora hősként és sztárként tisztelték a világ másik felén: építkezéseken dolgozott Detroitban. Bendjelloul négy évig forgatta a dokumentumfilmet, amelyben szinte krimibe illő fordulatokkal idézte fel nyomozását az énekes után. A film elkészítésének negyedik évében már szinte minden tartalékát felélte, és szponzora is kihátrált a produkcióból, így aztán más munkákat vállalt, hogy egyenesbe jöjjön, majd mobiltelefonjával fejezte be a felvételeket, és maga készítette a szükséges animációkat is. 2013-ban, három évtizeddel az utolsó svéd Oscar-díj után, amelyet Ingmar Bergman Fanny és Alexander című filmjének ítélt oda az amerikai filmakadémia, a Rodriguez nyomában elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját. A produkció számos egyéb rangos elismerést kapott, és újabb lökést adott Rodriguez karrierjének is. Hynek Pallas svéd filmkritikus, aki tavaly elkísérte a rendezőt Hollywoodba az Oscar-gálára, visszafogott, de célratörő emberként jellemezte. „Hihetetlenül tehetséges mesélő volt. Egy maratoni futó ereje dolgozott benne; oly sok évig dolgozott a filmen, néha minden pénz nélkül, de elérte a célját” - emlékezett meg róla.