Öngyilkos lett a munkáltatóját lefejező terrorista

-

Bár a férfi azt mondta, személyes okokból ölte meg a főnökét, az ügyészség ezt nem hitte el.


Öngyilkos lett börtöncellájában az a férfi, aki júniusban egy Lyonhoz közeli vegyi üzemben lefejezte munkáltatóját – közölte Jean-Michel Bourles helyettes államügyész. Yassin Salhi kedd este egy elektromos kábellel akasztotta fel magát cellájában a Párizs egyik déli külvárosában található Fleury-Merogis börtönben. A 35 éves sofőrt előre kitervelt gyilkossággal, terrorcselekmény elkövetésével és az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető kapcsolatokkal vádolták.

A férfi június 26-án egy furgonnal behajtott a vegyi anyagokat és ipari gázpalackokat gyártó Air Products amerikai cég telepére Saint-Quentin-Fallavier ipari zónájában, és ott egy hangárban gázpalackoknak vezette a gépkocsit, amelyek felrobbantak. A merénylő beismerte, hogy fel akarta robbantani az egész telepet, de azt nem, hogy iszlamista terrorcselekményt hajtott végre. Azt állította, hogy személyes gondjai voltak, összeütközésbe került a főnökével, akit a támadást megelőzően megölt, a fejét levágta, és iszlamista zászlókkal együtt kitűzte a vegyi üzem kerítésére.

A nyomozás terrorista indítékot állapított meg Yassin Salhi részéről, jóllehet ő „személyes motivációkkal” magyarázta a tettét – mondta korábban a francia ügyészség.