Öngóllal jutott tovább Wales

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

A walesi válogatott 1-0-ra legyőzte az északír csapatot az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, Párizsban.


Eb, nyolcaddöntő

Wales - Észak-Írország 1-0 (0-0)

Párizs, Parc des Princes, 44 000 néző
v.: Martin Atkinson (angol)
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (J. Williams, 63.), Ramsey, Taylor - Vokes (Robson-Kanu, 55.), Bale
Észak-Írország: McGovern - Hughes, McAuley (Magennis, 84.), Cathcart, Evans - Ward (Washington, 69.), Davis, Evans, Norwood (McGinn, 79.), Dallas - Lafferty
gólszerző: McAuley (75., öngól)
sárga lap: Taylor (58.), Ramsey (94.), illetve Dallas (44.), Davis (67.)


Az északírek veszélyeztettek először, a 10. percben Dallas lőtt pontosan ballal 16 méterről, Hennessey a jobb kapufa mellől ütötte szögletre a labdát. A folytatásban aztán alig akadt helyzet, jobbára a mezőnyben zajlott a játék. A 19. percben a walesiek ugyan betaláltak az északír kapuba, de les miatt a játékvezető nem adta meg a gólt. Három perccel később a túloldalon Ward próbálkozott lövéssel 20 méterről, Hennessey azonban a kapu fölé tolta a labdát.


Sokáig úgy tűnt, nem bírnak egymással a felek


Az első félidőben egyáltalán nem volt érzékelhető, hogy egy csoportelsőként és egy csoportharmadikként továbbjutott csapat mérkőzik. Az északírek ugyan valamivel alulmaradtak labdabirtoklásban (42-58 százalék), de kétszer is eltalálták az ellenfél kapuját, míg a walesieknek ez addig nem jött össze.


A második félidőben viszont lendületesebben futballozott a walesi válogatott. Az 53. percben Ramsey ívelte az északír kapu elé jobbról a labdát, a jól érkező Vokes pedig a tizenegyes-ponton felugorva a bal kapufa mellé fejelt. Az 58. percben Bale tekert szépen kapura az ő buktatása miatt megítélt szabadrúgásnál, de McGovern nagy vetődéssel hárított. Ezt követően is aktívabb maradt a walesi csapat, amely bő negyedórával a vége előtt kényszerítette ki a győzelmet érő gólt: Bale centerezését McAuley a saját kapujába kotorta.Wales a Magyarország-Belgium párharc győztesével mérkőzik majd meg a negyeddöntőben, jövő pénteken.