Öncélú háború rondíthat bele a budapesti olimpiába

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó „valamennyi sportszerető ember és az olimpiai eszme ellen folytat öncélú háborút”.


A MOB pénteki közleményében azt írta, sajnálatos, hogy az „egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára.” A szervezet a közleményben hozzátette, Török Ferenc elfelejti azt a tényt, hogy az „Ügyészség mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését.”


A MOB emlékeztet rá, hogy Budapesttel közösen, teljesen szabályosan, a feltételeknek megfelelően, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszaigazolásával nyújtotta be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát, amelynek eredményeként szeptember 16-tól, azaz jövő szerdától hivatalosan is pályázó várossá lép elő.


A Magyar Olimpiai Bizottság a sportszerűség jegyében békés nyugdíjas éveket és Magyarország szabályos olimpiai pályázatától való távolmaradást kíván Török Ferenc úrnak

– zárul a MOB közleménye.


Az ügy előzménye, hogy a korábbi öttusázó pert indított a MOB ellen, amelyben a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatának, közte a 2024-es ötkarikás játékok pályázati szándéknyilatkozatára vonatkozó határozatnak a megsemmisítését kérte. Korábban Török Ferenc a MOB 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatainak megsemmisítését kérte, mert szerinte a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt. Ebben a perben a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, az idén júniusban pedig a Kúria is a volt öttusázónak adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot, az ítélet nem jogerős, fellebbezésre a kézhezvételtől számított 15 napon belül van lehetőség - értesített Török Ferenc a HVG-t.