Önállósodnának a krími tatárok

Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko / MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

-

A krími Bahcsiszeráj városában, a muszlim tatár kisebbség központjában az önállósodásról szavaztak a hétvégén.


Az újonnan Oroszországhoz csatlakozott félszigeten mintegy 300 ezer főnyi tatár kisebbség él (a 2 milliós lakosság csaknem 15 százaléka), és bár Putyin nyelvi önállóságot ígért nekik, mégsem nyugodtak jövőjüket illetően.


A krími tatárság egy önálló nyelvvel rendelkező, muszlim kisebbség, mely a félsziget lakosságának mintegy 15 százalékát teszi ki.


A tatár nagygyűlés „etnikai és területi függetlenség” mellett tette le voksát. A gyűlés elnöke, Refat Csubarov a találkozón részt vevő kétszáz delegált előtt elmondta, hogy „minden nemzet életében eljön az az idő, amikor olyan döntéseket kell hoznia, amelyek meghatározzák a jövőjét”. A gyűlés résztvevői szavazatukkal támogatták Refat Csubarov kezdeményezését.


A krími tatárok nagygyűlése március 29-én döntött az önállósodásról.


A tatárok kifejezetten ellenezték a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását, éppen ezért bojkottálták a március 16-i népszavazást is. Moszkva azóta is próbált nyomást gyakorolni a tatárokra, mindhiába. Ez a legutóbbi lépés azonban, úgy látszik, egyfajta nyitást jelent a tatárok részéről, hogy mégis hajlandóak státuszukat megvitatni az oroszokkal.