Önállóan létező patkánylábat fejlesztettek

-

A laboratóriumban előállított biovégtagnak vérkeringése van, és válaszol az ingerekre. Az áttörés elvezethet oda, hogy egy nap az amputált lábak helyére újat növesszenek.


Az amerikai kórházaknak még erre is futja. A Massachusetts General Hospital kutatói patkánylábat növesztettek, amelynek funkcionálnak az erei és az izomszövetei.A kísérlet azonban egy döglött patkánnyal kezdődött - jegyzi meg a tudósítás, amely a Biometrials című szaklap augusztusi számába készülő tanulmányt harangozza be. A kutatók egy halott állatból még élő sejteket nyertek ki. Ezekből mindössze néhány hét alatt sikerült újból létrehozni a lábat, igaz, a csontok és a porcok nélkül.

A lábat ezt követően átültették egy élő patkányba, és a vér máris elkezdett áramolni az új lábba, amely 80 százalékosan funkcionált.

Az eljárást alkalmazták már szintetikus húgyhólyag, légcső és más szervek esetében, de nem mindig működött. Azokban az esetekben a szervek sokkal egyszerűbbek, csak néhány sejttípusuk van, és a feladataik sem olyan összetettek, mint egy láb esetében.

Az úttörő eljárás utat nyitott afelé, hogy az amputáción átesettek élete alapvetően megváltozzon, mert egy nap lehetővé válik, hogy kifejlesszék saját új végtagjaikat.