”Ön rákos” – vírusos e-maillel loptak össze 20 millió fontot a csalók

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Kelet-európai számítógépes bűnözők vírusos e-maileket küldtek szét gyanútlan ügyfeleknek, majd megszerezték a banki adataikat.


A kelet-európai csalók több százezer vírusos csatolmányt tartalmazó e-mailt küldtek szét Nagy-Britanniában, illetve vélhetően más országokban is. A tervük az volt, hogy orvosnak adják ki magukat, és közlik a „pácienssel”, hogy rákos – írja az Independent. Amikor a címzettek rákattintottak a csatolmányra, az megfertőzte a gépet. A vírus akkor kezdett dolgozni, mikor a gép tulajdonosa belépett a netbankjába: ellopta a jelszót. A csalók összesen legkevesebb 20 millió fontot loptak el, orosz, ukrán és fehérorosz számlára érkeztek a pénzek.

A gyanú szerint az akcióban részt vett a Smilex néven ismert moldáv Andrey Ghinkul is, akit augusztusban tartóztattak le, ciprusi nyaralása közben. A gyanú szerint Ghinkul vezette a csoportot, amelynek négy orosz tagja volt még.

Az amerikai bírósági dokumentumok szerint ezek a csalók világszerte több százezer gépet fertőzhettek meg, a célpont Nagy-Britannia volt. A nyomozásba az FBI is beszállt.