Ön melyik szó évében született?

Fotó: AltoPress / Laurence Mouton

-

A britek ügyesen megoldották, ott minden évnek van szava. Mi magyarok csak bénázunk.


Az Oxford English Dictionary nem csak egy szótár, intézmény is. Minden évben kiválasztják az év szavát - a 2014-es például az e-cigi szívását jelentő vape ige volt - és ami ennél is jobb, ápolnak egy hatalmas adatbázis arról, hogy mik voltak az év egyéb új szavai. Akinek van előfizetése a szótárra, az pontosabban is kereshet az adatok között. A nyilvános adatbázisból viszont csak éves pontossággal lehet szavakat válogatni - így például 2009 csupán a jeggings (farmernak kinéző leggings) éve a lenti listán, nem tucatnyi izgalmasabb szóé.


Érdemes megkeresni, mikor lett az év szava mondjuk a mobiltelefon, a TV, a csaó, a légkondi, vagy mondjuk a mesterséges intelligencia.Hol az év magyar szava?

Olyan csinos, évente frissülő, megbízható listát, mint az Oxford szótár szerkesztői csinálnak, sajnos nem tudunk magyarul. Ami azt illeti évi rendszerességgel megjelenő és frissülő szótárt sem tudnánk mondani. Két (és fél) forrásból viszont össze lehet legózni valamit, ami nagyon hasonlít az oxfordiak listájára.


Az egyik az Anyanyelvápolók Szövetsége, akik 2010 óta minden évben megszavazzák, hogy melyik az év szava és mellé még választanak antiszót és ifjúsági szót is többnyire. Az ebből készült táblázatot lent láthatják, és valószínűleg az is fel fog tűnni, hogy mi a gond vele: őrületesen sótlan az egész. Hol van ebből a parkour lendülete vagy az emotikon játékossága? Úgy tűnhet, hogy még az úgynevezett ifjúság nyelve is csak a Facebook funkcióinak magyarításából áll.A másik forrás a szótárakkal foglalkozó Tinta Könyvkiadó éves szavazása, ami viszont nem az év új szavát próbálja kiválasztatni az emberekkel, hanem az évre leginkább jellemző szót. A megközelítésbeli különbségre remekül rámutat a korábbi évek szavaiból készített lista. Egy-egy újabb jelenséget minden évben lehet azonosítani - bár a szelfi már két évet is nyert - de a listát alapvetően eluralták a negatív hangvételű ellenben egyáltalán nem új szavak.És a fél

A fenti két, viszonylag régen tevékenykedő csoporton túl a rendkívül hivatalosan hangzó Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda is hirdetett év szavát 2014-ben. Az alig egyéves nyelvhivatal az Anyanyelvápolók terminológiáját vette át, tehát ifjúsági és antiszót is kerestek. Az egészen hihetetlen eredményről már tavaly hírt adtunk.


Az élő ember által nem használt nekirugaszkodó vállalkozás (magyarul startup) jellemezte legjobban 2014-et, az antiszó a vénaszkenner lett - a berendezés miatt azóta is küzdenek a Fradi-ultrák Kubatov klubelnökkel -, az ifjúsági szó pedig a punnyad. Új kategória volt az év netszava, itt rögtön két - amúgy régi - szót is kiválasztottak, az appot és a tapipadot.

Meg vagyunk áldva rögtön három (plusz ifjúsági, net, anti) év szavával 2014-re, és olyan oxfordi pontosságú, az évet tényleg meghatározó kifejezés nincs is köztük. Talán csak a szelfi. Az örök.