Ön megnézné 425 ezer forintért az Arsenalt?

-

Ennyibe kerül az ágyúsoknál a legolcsóbb éves bérlet. A napi meccsjegy azonban a Chelsea-nél a legdrágább, míg a replika mez a Manchester Unitednél. Továbbra is Németországban érdemes leginkább meccsre menni, Barcelonában pedig csak az vesz mezt, aki nem tud mit kezdeni a pénzével.


Az utolsó félmondat persze költői túlzás, de van benne igazság. A brit közszolgálati hírportál, a BBC idén is elkészítette nagy pénzügyi felmérését az angol, skót és walesi futballra, megnézve, hogy hol mennyibe kerül a legolcsóbb és a legdrágább éves bérlet, illetve napi meccsjegy otthon és idegenben, de még arra is jutott energiájuk, hogy a brit stadionokban kapható pite, tea és programfüzet árát listázzák. Az pedig csak természetes, hogy tudnunk kell, melyik csapat mezébe bújhatunk bele a legkevesebb pénzért. A vizsgálódást kiterjesztették 30 európai élcsapatra is, ahol a bérletek, a jegyek és a mezek árát vizsgálták. A teljes végeredményt itt lehet böngészni, mi most csak néhány érdekességet emelünk ki a PL-ről és az európai topbajnokságok élcsapatairól – ezeket mi is táblázatba foglaltuk, amelyet lentebb megtalálhat.


Kit itt belépsz, legyen nálad pénz!


Először a PL-ben egyszerre nőttek és csökkentek is a jegyárak. Az előző szezonhoz képest a jegyek 52 százalékának ára nem változott, 18 százalék ára csökkent, a többi viszont nőtt. Így emelkedett az angol élvonal stadionjaiba szóló legolcsóbb belépők átlagos ára is, ami az idei szezonban első ízben lépte át a 30 fontot (kb. 12 600 Ft). Legolcsóbban Leicesterben mehetünk meccsre, itt már 22 fontért beülhetünk a stadionba, míg a legtöbbet a Stamford Bridge kasszájánál kell leszurkolnunk: José Mourinho csapatát 55 font alatt nem fogjuk látni.


A legdrágább napi meccsjegyet azonban nem a kékek kínálják, az ő 87 fontos áruk csak a második lehet az Arsenal 97 fontja mögött.

Az Emirates egyébként sem jótékonysági intézmény: messze itt a legmagasabb az éves bérlet ára, legyen szó a legolcsóbbról (1014 font) vagy a legdrágábbról (2013 font). A második helyen a Tottenham feszít 765, illetve 1895 fontos árakkal. A legolcsóbb éves bérletet a Stoke City meccseire vehetjük, de érdekes, hogy a 294 fontos ár csak 5 fonttal kevesebb, mint a Manchester City legbarátságosabb éves belépője. A City és a United a jegyárakban nem nagyon rivalizál. A bérletek közül a legolcsóbb ugyan majdnem kétszer annyiba kerül az Old Traffordra, mint az Etihadba, a legdrágábbak között viszont már csak 50 font a különbség. A napi meccsjegyek közül a legolcsóbbakat a United kínálja, a legdrágább viszont pennyre ugyanannyiba kerül.


Lehet, hogy drága volt a jegy, de legalább a tea olcsó lesz odabent


Valamiben persze a Manchester Unitednek is vezetnie kell, ezért PL-szerte az ő ajándékboltjukban lehet a legdrágább replika mezt (névvel, számmal) megvenni (felnőtt 60, gyerek 45 font). Enni és inni is kell a stadionban, amit – meglepetésre – a Crystal Palace otthonában tehetünk meg a legdrágábban, ahol a pite (4 font) és a tea (2,20 font) együtt 6,20 fontba kerül. A legolcsóbb pedig – újabb meglepetés – a Stamford Bridge-en, ahol a két finomságért csak 2,5, illetve 1 fontot kell kicsengetni.


A PL-ben érvényes árak: a legolcsóbb és legdrágább bérlet, illetve napi meccsjegy, étel-ital és a mez (1 font = kb. 430 Ft)


Az angol kollégák – biztosan csak az olvasók hergelése végett – szétnéztek Európa topbajnokságaiban is, és megdöbbentő viszonyokat találtak.

Az európai élklubok közül a Barcelona meccseire lehet a legolcsóbb éves bérletet megvenni. A Camp Nouban már 73,88 fontért (kb. 31 ezer Ft) megnézhetünk 19 spanyol bajnokit! Ehhez képest Európa legdrágább replika mezét kínálják 89,55 fontért. De vissza a jegyekhez, bérletekhez. A Camp Nouba a legdrágább bérlet 614 font, míg a Real Madrid otthonába 166 és 1306 font között juthatunk be, ha egész évben látni akarjuk őket. Cserébe a mez csak 55 font. A két nagy riválisnál a legolcsóbb meccsjegy 17, illetve 26 fontra jön ki. Valenciában már 7,5 fontért láthatunk jó focit. De Párizsban is elég 16 fontnyi eurót leszurkolni, hogy kiszurkolhassuk Ibráék győzelmét.


Nem volt olcsó a mez, de hozza a lájkot a Facebookon!


A hétköznapokon szinte megfizethetetlenül drága skandináv országokban ásványvíz helyett érdemes inkább meccsjegyet venni – majdnem ugyanannyiba kerül a kettő. A dán és norvég bajnokság élcsapatait 12 font körüli összegért már megnézhetjük. Az árverseny egyértelmű nyertese az Anderlecht: a brüsszelieket egy NB I-es meccs áráért (3,73 font, ami kb. 1550 forint) megnézhetjük, és nem sokkal drágább egy kakasülős jegy a Sporting Lisboa otthonába sem (5,22 font, vagyis kb. 2180 Ft) – és ott még az idő is jobb.

Olaszországban a Juventus meccseire kerül legtöbbe az olcsó bérlet, a drága vonalon viszont mindkét milánói, az Inter és a Milan is veri a torinóiakat. Az öntudatos Inter még a meccsjegyeket és a mezeket is drágábban adja, mint a bajnokcsapat.


Árak az európai top bajnokságok legfontosabb csapatainál (1 font = kb. 430 Ft)


A végére hagytuk a Bundesligát. Az angol sajtó már évek óta cikkezik róla, hogy hétvégente több száz angol futballbarát kel útra, hogy olcsón lásson jó focit – Németországban. Ők tényleg nem a balhéért mennek, hanem azért, mert egy fapados járattal a londoni meccsjegyek áráért oda-vissza megjárják Münchent vagy Dortmundot, a meccsnézés pedig harmada az angliai áraknak. A legolcsóbb jegyek közül 34,62 fontért vehetnek egyet-egyet a Bayern München, a Bayer Leverkusen és a Borussia Dortmund találkozójára, miközben otthon egy szett a legolcsóbb jegy–pite–tea-kombóból 36,06 fontba kerül.


Chelsea v Southampton - Premier League

Nem csak a Southampton-drukkerek mondják azt, hogy 20 font pont elég lenne egy meccsjegyért


Ezek után érthető, ha az angol szurkolók szövetsége (Football Supporters Federation) már két éve küzd azért, hogy a csapatukat idegenbe elkísérő szurkolóknak ne kelljen 20 fontnál többet fizetniük a jegyért.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!