Ön is észrevette, mennyivel többet keres tavalyhoz képest?

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az év első öt hónapjában nem csak számszerűen nőttek a keresetek, hanem a rekordalacsony infláció miatt többet is érnek.


Májusban 1,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4 százalékos volt a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Áprilisban 3,6, illetve 2,6 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. A keresetek az első öt hónapban 3,5 százalékkal nőttek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,1 százalékkal emelkedtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívta a figyelmet, hogy az inflációs adatot (0,6 százalék) is figyelembe véve nemcsak számbeli keresetnövekedésről lehet beszélni, hanem reálkereset-emelkedésről, amely az év első hónapjában nemzetgazdasági szinten 4,1 százalékos volt, míg a közfoglalkoztatás hatása nélkül 3,7 százalékos, azaz ennyivel többet is ér a pénzünk.

A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta - hangsúlyozza közleményében a KSH.

A munkajövedelem a január-május időszakban 3,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt. Májusban a havi bruttó átlagkereset 242 700 forintra rúgott.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 000 forint volt. A hivatal megjegyezte, hogy 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 165 800 forintra becsülhető.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (499 300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 700 forint).