Ön el tudná vezetni a BKV-t?

-

Szenvedélyesen utálja a városa közlekedési vállalatát? Igazán nem érti, hogy nem sikerül rendes céget csinálni a BKV-ből? Egy sör után leváltaná Vitézy Dávidot? Megtaláltuk az ön játékát. A Mini Metróban egy ideális város közlekedési hálózatát kell végtelen pénzből megépíteni. Lelőjük a poént: így is össze fog dőlni.


A Mini Metro egyszerű, mint a faék, vagy mint az ikeás favonat. Várost nem is kapunk, csak egy fehér képernyőt, amit valahol egy kék sáv szel ketté. Az utóbbi a folyó. Utcáink nincsenek, városrészek sem, csak állomások, amik valamiért fontosak az utasainknak. Nevezetesen a négyzet utasok Négyzet utcához, a kör utasok Kör térhez, a háromszög utasok pedig a Háromszög plázába szerenének eljutni. Ehhez kell kifeszítenünk úgy a metróvonalakat, hogy mindenki viszonylag kevés várakozással eljusson a célba. Egyszerűnek hangzik? Akkor mutatunk egy képet és nehezítünk.A játék akkor kezd bonyolódni, amikor megjelennek a speciális megállók. Ezekből nincs annyi, mint a Kör térből meg a Négyzet utcából, viszont vannak utasok, akik, akár több átszállással is, de oda tartanak. Itt már gyorsan működő szárnyvonalakra, négyes- és ötös metrókra is szükség van. És persze minden tuningra, amit a túlélt hetek után megítél nekünk a játék. Szerencsére a vonalakat tetszőlegesen újra lehet tervezni. Egy-két kattintással teljesen új irányokat állíthatunk be, új megállókhoz vezethetjük el a vonalat. Még a folyó alatt átvezető alagutak is hajlandóak elköltözni a kedvünkért. A felhasználói felületet egy ideig szokni kell, nem egyértelmű, hogy a metróvonalat úgy kell lespulnizni a megállókról, mint a cérnát az orsóról. De nem ez a legnagyobb bajunk. A baj az, hogy a végére kialakul egy-két Deák tér, ahol több vonal találkozik, óriási tömeg van, és türelmetlen emberek szidják a cégünket. Ha behunyjuk a szemünket, még a zenélő indiánokat is lehet hallani. Itt már röhögne rajtunk a játék, ha tudna.


A Mini Metro egyelőre teljesen ingyen letölthető, sőt a Unity böngészőplugin telepítése után akár a Chrome-ban vagy a Firefoxban is játszható. A jövőben várhatóan érkeznek még frissítések, és a szemünk előtt nő pár dollárba kerülő független sikerjátékká. Most kell lecsapni rá, még csak 11-e van, de már látszik, hogy ez a hónap játéka. És ha már úgyis játszanak, igazán elmondhatnák, hány utasnál dőlt be a társaságuk. Én eddig ötszázegynéhánynál mindig csődbe mentem.