OMSZ: 2015 volt Magyarország harmadik legmelegebb éve

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Az előzetes adatok szerint összességében az elmúlt év időjárása tovább erősíti a felmelegedés tendenciáját, Magyarország hőmérsékletének emelkedése pedig még a globális értéket is meghaladta - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI számára készített elemzésből.

Magyarországon tavaly az országos éves középhőmérséklet 11,7 Celsius-fok volt, ezzel 2014 és 2007 után 2015 a harmadik legmelegebb év lett a rangsorban. Az OMSZ kiemelte, hogy az országos éves középhőmérsékletek 1901-től a tavalyi évvel bezárólag 1,3 fokos növekedést mutatnak, és ez meghaladja a globális, mintegy 0,9 fokos melegedés mértékét.

Az eddig számok szerint - az összes adat még nem érkezett be - tavaly az éves csapadékösszeg 524 milliméter körüli volt. A tavalyi eső nélküli nyár megtette a hatását: a 2015-ös éves csapadék körülbelül egy átlagos május havi mennyiséggel marad el a sokéves átlagtól.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) Európai Regionális Éghajlati Központja közölte, hogy Európában 2015 a második legmelegebb év lett a kiterjedt megfigyelések kezdete óta.