Ömlik a szájából a szenny, ezért imádjuk

Forrás: AFP

-

Melissa McCarthy egyik pillanatról a másikra lett a legsikeresebb hollywoodi komika. A nőket nem éppen előnyös oldalukról bemutató vígjátékokkal lett ismert, viccet csinált saját túlméretezett testéből, delfinszexről rögtönzött monológot, most pedig a világ harmadik legjobban kereső színésznője. Pár napja mutatták be A Főnök című vígjátékát.


Hiába egyre több a sikeres női humorista, a komédia világát alapvetően még mindig a férfiak uralják, Hollywood pedig továbbra is főként a normálisnál vékonyabb, szabályos szépségekre utazik, amikor női szerepekről van szó. Valószínűleg ennek a két dolognak van némi köze ahhoz, hogy Melissa McCarthy elég későn futott be: negyvenéves volt, amikor bemutatták Paul Feig Koszorúslányok (2011) című vígjátékát, amelyben az ijesztően erőteljes fellépésű, de jószándékú Megant alakította, aki letaglózó stílusban felvezetett buzdító beszédével segít ráébreszteni a főhősnőt (Kristen Wiig) arra, hogy ideje rendbe tennie az életét. McCarthy ezzel rögtön egy Oscar-jelölést is begyűjtött.A Koszorúslányokban találkozott először igazán robbanékonyan a korhatáros komédia a csajos komédiával, és a film elindította azoknak a vígjátékoknak a trendjét, amelyekben a nőknek már nem az a fő feladatuk, hogy jól mutatnak a vicces pasik mellett és ellensúlyozzák az ő gusztustalankodásukat vagy agyatlankodásukat. Ellenkezőleg: a nők is ziláltak, sőt, sokszor minden hiúságot levetkőzve rondák, hánynak, finganak, hasmenésük van, és persze irtó viccesek. Ennek a trendnek lett a királynője pár év leforgása alatt Melissa McCarthy.A Koszorúslányok után már gyorsan ment: 2012-ben ő volt a legviccesebb mellékszereplő Judd Apatow 40 és annyijában, 2013-ban már két filmben, a kritikusok által rühellt, de 134 millió dollárt hozó Személyiségtolvajban, és Paul Feig még sikeresebb Női szervekjében is főszereplőként tarolt. 2014-ben a Tammyvel hasított, 2015-ben pedig bemutatták harmadik közös munkájukat Paul Feiggel, a több mint 110 milliót fialó A kémet.


Melissa McCarthy és Sandra Bullock a Női szervekben


Tavaly a Forbes szerint ő volt a világ harmadik legjobban kereső színésznője Jennifer Lawrence és Scarlett Johansson után, és simán lehet, hogy ez idén is hasonlóan alakul: Falconéval közös új vígjátékuk, A Főnök az előrejelzések szerint a hétvégén letaszíthatja trónjáról a Batman Superman ellent, nyáron pedig jön a csajos Szellemirtók, Feig rendezésében.


Jason Statham, Melissa McCarthy és Paul Feig A kém berlini premierjén


McCarthy sosem túl hiú ahhoz, hogy kissé túlméretezett testével nevettessen. Annak a férfi kritikusnak pedig, akinek ez nem tetszett, nyíltan nekiszegezte a kérdést, hogy mégis mit szólna, ha az ő lányát korlátoznák valamiben a kinézete miatt. De a fizikai humor a kevésbé érdekes nála, sokkal viccesebb irigylésre méltó képessége, hogy a legnagyobb őrültségeket képes improvizálni gyakorlatilag a végtelenségig, mint az kiderül például a 40 és annyi vége főcíme alatt futó jelenetből, amiben Paul Rudd és Leslie Mann már hülyére röhögik magukat, miközben McCarthy még mindig faarccal sorolja a módszereket, amikkel brutálisan meg fogja gyilkolni őket.Judd Apatow és Paul Feig munkamódszeréhez alapvetően hozzátartozik, hogy a forgatáson újabb és újabb, éppen eszükbe jutó dumákat adnak a színészek szájába, akik maguk is improvizálhatnak, amennyit csak akarnak. Ez nagyon fekszik a Groundlings nevű Los Angeles-i improvizációs csapatban edződött McCarthynak, aki viszont néha olyankor is ehhez az eszközhöz nyúl, amikor nem biztos, hogy kéne: a Koszorúslányok szereplőválogatásán hirtelen bekattant neki valami, és egy mintegy nyolcperces monológot rögtönzött, melynek során részletekbe menően taglalta egy delfinnel folytatott fiktív szexuális kalandját. Eléggé meglepődött, amikor ennek ellenére megkapta a szerepet.A Groundlings azért is volt fontos az életében, mert ott ismerte meg Ben Falconét, akivel 2005-ben házasodtak össze. Falcone egy-egy cameo erejéig McCarthy legtöbb filmjében felbukkan (gondoljunk a Koszorúslányok éhes medve szendvicsére!), és ő rendezte a Tammyt és A Főnököt is. Utóbbi volt az első film, amit közösen alapított produkciós cégük, az On the Day Productions gyártott. Egyébként két lányuk is van, a kisebbikről, a 2010-es születésű Georgie-ról McCarthy interjúkban azt szokta mesélni, hogy annyira kemény, mint Steve McQueen, szóval feltehetően rá hasonlít.


Melissa McCarthy

Melissa McCarthy és Ben Falcone A Főnök Los Angeles-i premierjén


Eddig A kémben tobzódhatott a legtöbbet a legszabadabban. A teljesen idétlen humorú filmben időnként percekre leállt a cselekmény, hogy a CIA-ügynököt alakító McCarthy ékes szóvirágokkal szapulhassa valamelyik ellenfelét. Erről a stílusról úgy nyilatkozott, hogy „lehet, hogy így vezetem le a feszültséget: rémes dolgokat mondok másoknak, és akkor én jól vagyok. Ha egyszer majd kedves embert kell játszanom, elviselhetetlenné fogok válni”. A Főnökbe is megpróbálták belevinni ezt a viccesen köcsögölős vonalat, de bármilyen szuperül improvizál is McCarthy, azért ők Falconéval együtt nem olyan erős írók, mint Feig, és ez már sokkal hagyományosabb, személyiségfejlődési ívet is felvonultató, néhol érzelgős vígjáték, hiába van benne olyan jelenet, amelyikben kislányok verik szét egymást.


A kém

Melissa McCarthy és Jude Law A kémben


Bár egyszer-egyszer A Főnökön is lehet nevetni, a film sajnos azt mutatja, hogy a korhatáros, csajos komédiák is leszálló ágba kerülnek lassan. Pontosabban úgy kommercializálódnak, hogy míg teljesen megszokottá vált, hogy fősodorbeli vígjátékokban is ocsmányul beszélnek és gusztustalankodnak a nők, illetve úgy általában „tabudöntő” dolgok történnek, közben a forgatókönyvek visszatérnek a középutas hollywoodi vígjátékok hagyományaihoz, és elvesztik igazán egyedi ízüket. Az a merészség, ami például a 2007-es Felkoppintvában és Superbadben még üdítően újszerű volt, ma már rutinszerű, és nem feltétlenül társul hozzá olyan személyes hang, mint akkor.Eddig minden film, amiben McCarthy főszerepet játszott, húszmillió dollár fölött nyitott az amerikai mozikban. Ha meg akarja tartani sztárstátuszát és az azzal járó szabadságot, akkor ironikus módon lehet, hogy kénytelen lesz egyre kommerszebb dolgokat csinálni. Azt nem tekintjük túl jó előjelnek, hogy a Szellemirtók 3D-ben készül, az pedig szintén nem villanyoz fel minket annyira, hogy utolsó pillanatban mégis beszervezték a Netflix által gyártott Szívek szállodája-újraélesztésbe. Ez négy másfél órás részből áll majd, és McCarthy újra eljátssza benne Sookie-t, Lorelai legjobb barátnőjét - azt a szerepet, ami először ismertté tette, mielőtt még a mozifilmekben berobbant volna.


Három nem köztudott dolog Melissa McCarthyról:

  • Csinált egy Melissa McCarthy Seven7 nevű ruhamárkát, ami kifejezetten molett nőket céloz meg.
  • Jenny McCarthy egykori Playboy-modell, színésznő és Jim Carrey ex-csaja az unokahúga.
  • Első tévés szerepét a The Jenny McCarthy Show-ban alakította, első nagyjátékfilmes jelenése pedig a '99-es Nyomás!-ban volt.


Végül a legviccesebb dolog, amit Melissa McCarthy mostanában csinált, tátogós verseny Jimmy Fallonnal:Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!