Ömlik a kínai tőke Európába

Fotó: MTI/EPA / FILIP SINGER

-

A gyengülő kínai gazdaság is Európa felé löki a befektetők tőkéjét, de Kelet-Európa ebből egyelőre keveset érez.


A kínai felvásárlások és zöldmezős beruházások értéke Európában és Észak-Amerikában 2015-ben elérte a 40 milliárd dollárt, és idén várhatóan újabb rekordot dönt – derül ki a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda nemzetközi tanulmányából. A kínai külföldi működőtőke-befektetések értéke az elmúlt 15 évben Észak-Amerikában elérte a 108 milliárd dollárt, míg Európában 97 milliárd dollárt tett ki.

Európa 2015-ben már 23 milliárd dollár kínai működő tőkéhez jutott, szemben az Észak-Amerikába irányuló, 17 milliárd dollár értékű befektetéssel. A kínai befektetők elsősorban a legerősebb európai gazdaságok, többek között Németország, Franciaország és Nagy-Britannia iránt érdeklődtek, az elmúlt időszakban azonban már Dél-, Észak- és Kelet-Európában is egyre aktívabb szerepet játszanak. Kelet-Európába a kínai befektetések 2 százaléka áramlott 2013 és 2015 között.


Állami vállalatok

A kínai befektetések földrajzi megoszlása az adott régiók gazdasági erősségeinek megfelelően alakult, Európába a fejlett gyártási körülményeket kereső kínai befektetők invesztáltak, Észak-Amerikában a szórakoztatóipar, az egészségügy és az IT-szektor jutott jelentős kínai tőkéhez. Az Észak-Amerikába áramló kínai működőtőke 80 százalékát 2015-ben a versenyszféra vállalataiba fektették. Európában továbbra is az állami vállalatok kapták a kínai befektetések több mint 65 százalékát, elsősorban az ipari szektorban lezajlott nagy ívű üzletek, privatizációs ajánlatok és a szuverén alapok jelentősebb befektetései eredményeként.

Kína gazdasági visszaesése, valamint a jüan árfolyamának bizonytalan alakulása miatt fokozódott az ország befektetői aktivitása – biztonságosabb piacokat kerestek a befektetők. Az idei első negyedévben több mint 60 milliárd dollár értékű európai, valamint 30 milliárd dollár észak-amerikai felvásárlást jelentettek be Kínában – ismerteti a Baker & McKenzie.