Ömlenek az adóforintok az állam bukszájába

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A magasabb fizetések és az online pénztárgépek miatt is többet fizetünk be idén, mint tavaly. Így az államháztartás hiánya is mérsékeltebb, mint 2014-ben.


Az állam az év első öt hónapjában 511,1 milliárd forinttal költött többet, mint amennyi bevétele volt. Ezen belül a nyugdíjjárulékok és az egészségbiztosítási befizetések ugyanakkor 47 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint amennyit ezekre a célokra ki kellett fizetnie az államnak.

Egy évvel korábban az államháztartás deficitje 681,7 milliárd forint volt. Ez bő 150 milliárd forinttal több az ideinél. Ha azonban pusztán a májusi eredményt nézzük, akkor viszont rosszabb az idei és, mint a 2014-es. Idén a büdzsé májusi többlete 98,7 milliárd forintot tett ki, míg tavaly ez 269,4 milliárd forint volt.

A különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásának a következménye. Idén több pénzt fordított a kormány uniós kifizetésekre, mint amennyi bejött a brüsszeli számlákról. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye mindössze annyit mond, hogy ez "az évenként változó elszámolások különbségéből ered", ám az is tény, hogy az unió egyes kifizetéseket felfüggesztett, mert szabálytalanságokat gyanít, és amíg ez fennáll, addig a magyar állam saját forrásból előlegezi meg a kifizetéseket.

Az összességében mérséklődő hiány a szaktárca szerint annak köszönhető, hogy a gazdaság folyamatos növekedése miatt magasabbak az adóbevételek, másrészt az állam egyre kedvezőbb kamatokkal tud hitelt felvenni a hiány finanszírozására. A nagyobb bevételek a magasabb bérkiáramlás miatti befizetés-növekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott intézkedések (pl. online pénztárgépek bekötése) sikerének köszönhetők - állapítja meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca azt is megjegyzi, hogy az idei költségvetési hiánycél nem változik, az továbbra is a GDP 2,4 százaléka.